Недеља истраживача у Рановцу

Подели вест

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28.градова широм Србије.

Од 23. до 27. новембра Научни клуб Рановац и ОШ „Јован Шербановић“ из Рановца ће трећу годину заредом реализовати Ноћ истраживача уз промо активности које ће ове године на један другачији начин, у складу са тренутном ситуацијом, бити реализован у Рановцу, Петровцу на Млави и Крепољину.

Уз запослене и ученике ОШ „Јован Шербановић“ у Рановцу, активности ће реализовати и наши партнери:

 • Средња школа „Младост“ из Петровца на Млави
 • Народна библиотека „Ђура Јакшић“ из Петровца на Млави
 • Удружење гљивара и љубитеља природе „Вилино коло“ из Петровца на Млави
 • Основна школа „Јован Шербановић“ из Крепољина
 • Основна школа „Жарко Зрењанин“ из Великог Лаола
 • Завичајни музеј из Петровца на Млави.

Ове године ће се активности реализовати уз мањи број учесника у реализацији, али ће већина садржаја бити снимљена и емитована посредством канала нашег Научог клуба на Јутјубу.

Већ у понедељак ће на нашем каналу бити доступни снимци следећих активности:

 • „Колико папир има живота“, коју реализују учитељи Марија Васиљевић и Милан Кецић заједно са ученицима подручног одељења ОШ „Јован Шербановић“ у Кладурову, где ће показати како се може рециклирати и шта све можемо са рециклираним материјалом.
 • „Фотоинсектаријум“ је радионица и презентација кроз коју ће вас заједно са својим ученицима водити наставница биологије Мирјана Лукић где можете сазнати које су то угрожене врсте и како их заштитити, али и како инсектаријум може постати дигитални.
 • Праћење физичког развоја и моторичких способности ученика“ је спортско-едукативна радионица чији су реализатори наставници физичког васпитања Бошко Гргић и Игор Шошић који ће покушати да представе како наш организам функционише када је под одређеним физичким напором.
 • „Језичка супа чика Струпа“, радионица необичног назива коју реализује читав тим колега из ОШ „Јован Шербановић“ из Рановца, на челу са Златом Хекић – психологом и њеним сарадницима, Драганом Лукић – наставницом немачког језика, Јеленом Станковић – наставницом енглеског језика, Јованом Ивковићем – наставником српског језика и књижевности и Крстом Маслешом, наставником математике и информатике. Радионица је спој психологије, језика и информационих технологија, где ће реализатори покушати да увиде како ко од ученика који учествују у реализацији реагује на познавање страних језика под одређеним околностима захваљујући знањима из психологије и једне информатичке справице.
 • „Мера киселости раствора“ је радионица коју заједно са ученицима ОШ „Жарко Зрењанин“ из Великог Лаола реализује наставница физике и хемије Наташа Ботић где ће вам показати како направити одређене растворе које користимо у свакодневном животу.

Од уторка до петка, реализоваће се активности на више локација, а све њих ћемо забележити камером и емитовати на нашем Јутјуб каналу:

 • „Од глинених таблица до рачунара – писање кроз векове“ је радионица коју наставница историје Барбара Ивковић реализује на две локације – у ОШ „Јован Шербановић“ у Крепољину и СШ „Младост“ у Петровцу на Млави. Ученици са којима реализује ову активност дочараће вам како да самостално пишете уз одговарајући материјал клинастим писмом, хијероглифима, глагољицом, старословенском ћирилицом, а потом своје резултате упоредити са писањем на рачунару.
 • „Паметна гаража уз Микробит“ и „Играјмо се архитектуре“ су радионице које наставници Иван Грујин, односно Зоран Мартиновић реализују у ОШ „Јован Шербановић у Рановцу. Пратећи прву можете сазнати шта је микробит и како да постанете мали програмери који ће уз помоћ ове занимљиве справице регулисати саобраћај у једној макети гараже. Друга се односи на то како настају планови за куће и зграде и повезаност уметности и науке у овом креативном поступку.
 • „Интеграмирање“ и „Компетитивне игре о пандемијама и епидемијама“ су радионице које ће се такође реализовати у ОШ „Јован Шербановић“ у Рановцу. Првом ће се заједно са ученицима четвртог и петог разреда бавити наставник математике и информатике Крсто Маслеша и учитељица Сандра Антић, где ће код ученика поспешивати логичко размишљање кроз решавање одређених проблема системом елиминације и читањем „између редова“. Друга је квиз који реализује наставник историје Драган Милошевић који се односи на тренутну епидемиолошку ситуацију уз осврт на пандемије кроз историју човечанства.
 • „Винчанска култура“ је назив радионице коју реализује Марија Свилар – археолог, сарадник Завичајног музеја у Петровцу која ће презентовати винчанску културу и покушати да оживи древна времена и представи шта је то ново откривено на локалитету Беловоде.
 • “Грађанска наука“- учешће јавности у истраживању биодиверзитета – радионица где вас кроз цартсво гљива воде Марко Благојевић, Катица Јанковић и Данијела Соколовић, наставници биологије.
 • “Неко нас посматра” – је презентација Ђорђа Богдановића – дипломираног физичара, која вам приближава небеска тела, њихово посматрање помоћу телескопа и мобилног телефона.
 • „Занимљиви експерименти из биологије и хемије“ су радионице наставница тих предмета у Средњој школи „Младост“ – Будинке Драгуљевић и Борјанке Перић, где ће заједно са својим ученицима представити огледе везане за ове научне дисциплине.
 • „Представљање и цртање 3D модела“ је радионица коју реализује Никола Анастасијевски, наставник информатике у СШ „Младост“ из Петровца на Млави.
 • „Oд разнобојног праха до боја за сликање“ је активност коју реализује наставник ликовне културе Ђурђе Милошевић заједно са ученицима.
 • За ЕУ ћоше је ове године задужена Др Сабина Хоџић, истраживачица на Институту за психоилогију рада на Универзитету у Грацу. Са њом ће онлајн разговарати Драгана Лукић и Јован Ивковић, наставници ОШ „Јован Шербановић“ у Рановцу на тему укључивања у европске пројекте и како то изгледа бити стипендиста Еразмус Мундус фондације.
 • Наш овогодишњи истраживач је Др Маја Караман, редовни професор на ПМФ-у Универзитета у Новом Саду. Њена онлајн презентација ће пратиоце ове активности упознати са диверзитетом живих бића, посебно са разноликостима света гљива и значајем њиховог проучавања као основе за очување и заштиту животне средине.

Програм Научног клуба Рановац реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0. Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту: nocistrazivaca.rs