Пројекат У ОДБРАНУ НАУКЕ! настављен у Нишу

Подели вест

У склопу активности пројеката годишњег програма Научног клуба, 19.01.2021. одржана је друга трибина у пројекту „У одбрану науке!“ под називом „ Теорије завере и вештачка интелигенција“. Овај пројекат један је од десет пројеката одобрених од стране Центра за промоцију науке.

У реализацији трибине учествовали су: Вукашин Станојевић, сарадник на смеру информатичких наука ПМФ –а у Нишу, Стеван Станојевић, дипломирани психолог и мастер педагог и Тамара Гештамов, новинарка која живи и ради у Великој Британији. У оквиру теме Вештачка интелигенција, предавач је тумачио различите дефиниције и поделе вештачке интелигенције, као и термине са којима се шира јавност први пут среће као што су: машинско учење, алгоритам кластеровања, учење поткрепљивањем и неуронске мреже. Како је данас присутна интеграција различитих система, многи подаци се преводе у дигиталне, а те податке једино вештачка интелигенција може да анализира.Такође је појаснио да ли постоје опасности од успона вештачке интелигенције и робота. Друга учесница говорила је о лажним вестима из угла новинарства и каква је ситуација у Великој Британији што се тиче ове теме, као и колико је важно препознати лажне вести.

Трибину је путем интернета пратило 78 заинтересованих грађана .Трећа трибина пројекта која за тему има истине и заблуде о вакцинацији, биће реализована током фебруара месеца.