ЗИМСКА ШКОЛА У ЛЕСКОВЦУ

Подели вест

У понедељак 11. јануара 2021. године у Научном клубу Центра за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу кренула је са реализацијом, већ традиционална, Зимска школа.
Упркос епидемиолошкој ситуацији, од 11. до 22. јануара сви заинтересевани, како деца тако и они старији, могли су да прате занимљив програм из различитих научних области, и то: астрономије, биологије, психологије, математике …Поред активности немењених деци једна од новина, како је најавила директорка Центра Емина Јовановић, јесу активности намењени и старијим циљним групама.

Поред интерактивних предавања, у оквиру зимске школе организована је и креативна радионица о зимској декорацији, обука за едукаторе која је свим заинтересованима пружила могућност да овладају алатима и методама у онлајн предавањима/тренинзима, али и наградни конкурси за ученике основних и средњих школа Републике Србије.

Конкурс „Комуникација са другим световима – какву поруку треба послати“ расписан је после истоименог предавања са идејом да подстакне децу и младе на креативност и отворен ум.

„До сада је неколико порука послато у далеки простор како бисмо евентуалним далеким цивилизацијама обзнанили да постојимо. У њима се објашњава Сунчев систем, планета Земља, живот на њој и наравно, људи. Поруке су „писане“ језиком науке, јер верујемо да су закони природе исти у целом свемиру и да је то заједнички језик за све. Очекујемо да ће поруке бити примљене и схваћене.
Какву бисте ви поруку послали?“ рекао је Јован Алексић, астрофизичар аутор и водитељ предавања.

Шта су екстрасоларни светови, какав је значај бројева у кинеској традицији, какав је значај шума у борби против климатских промена биле су неке од тема које су пратили учесници овогодишње школе.

Зимска школа је реализована онлајн преко Зум апликације уз подршку Града Лесковца, Центра за промоцију науке и Центра Психонега, али и спољних сарадника који су својим темама и ову зимску школу учинили занимљивом.