Пројекат Романтизам из другог угла у Нишу

Подели вест

У Научном клубу Ниш, за 24.03.2021. заказана је  онлајн презентација   пројекта Романтизам из другог угла. Пројекат је одобрен као део годишњег програма и финансијски је подржан од стране Центра за промоцију науке. 

Ученици  четвртог разреда Економске школе у Нишу и њихова професорка српског језика Оливера Аризановић  почели су реализацију овог пројекта пре месец дана , када су на основу анегдотског материјала обликовали одређени текст и дали му драмску форму.  На интересантан начин ученици ће  представити овај књижевно-уметнички покрет . У  представу су уграђене композиције настале по текстовима  романтичара, које су иначе јавности познате, али не као песме романтичра, него као строградске или изворне народне песме. Циљ пројекта је  промовисање српске књижевности, традиције  и културе на занимљив, духовит и пријемчив начин и подстицање потребе за самообразовањем кроз истраживање.  

Романтизам у српској књижевности обухвата период од 1848. до1870. године . Сви присутни пратиоци на Зум платформи моћи ће да упознају романтичаре кроз  четири сегмента и то: уводно представљање, упитник за учеснике, снимљен материјал ( 18 минута рецитовање и певање ) и квиз који води до циљева пројекта. Пројекат је замишљен као  подучавање на забаван и духовит начин о мало познатим чињеницама о представницима српског романтизма, које код публике  покреће потребу да додатно истражује и учи. Учесници , који испрате све сегменте представе сазнаће  који су песници  у питању. 

Видео запис овог догађаја налазиће се на блогу Економске школе у Нишу и ЈТ  каналу Научног клуба и моћи ће да га и након премијерног приказивања погледају и други ученици и наставници. 

Овај унос је постављен у Ниш. Означити линк.