„ГЕНЕТИЧКИ ИЗАЗОВ“ У КИКИНДИ

Подели вест

Радионица у оквиру пројекат „Генетички изазов“ је реализована 17.5.2021.године са почетком у 10 сати.

Учесници пројекта и радионица су били ученици седмог разреда основних школа из Кикинде и наставници математике, одељенске старешине ученика који су учествовали у радионици.

Реализатори пројекта су Сузана Милошевић Добричић, мр.биотехничких наука, проф.биологије у основној школи и Дејан Добричић дипл.биолог, професор биологије у основној школи.

Пројекат је реализован у просторијама Научног клуба Кикинда. Прво је представљена презентација у Power Point која је садржала:

  • Детаљнију грађу ДНК
  • Кариограм и кариотип људског генома
  • Како настају полне ћелије у мејотичкој деоби са приказом Баровог тела
  • Занимљивости из света генетике
  • Квиз као начин евалуације радионице

Ученици су пажљиво и са великим интересовањем пратили презентацију уз константно укључивање са питањима и закључцима које су сами изводили тако да је презентација била интерактивна. Презентација се изводила комбиновано са пратећим експериментима и планираним активностима.

Прва активност пројекта је била да ученици, подељени у пет група, направе модел ДНК од понуђеног материјала. Материјал су биле цевчице за сок у различитим бојама тако да је свака боја цевчице била одређена азотна база. Ученици су врло заинтересовано и активно урадили овај модел на различите начине.

Друга активност је била посматрање Баровог тела под микроскоп са сопствене букалне слузокоже. Ученици су одређеним поступком правили микроскопске препарате и посматрали препарате под микроскоп да би пронашли неактивни икс хромозом у виду Баровог тела. Успели су да уоче епителне ћелије слузокозе образа, али због увећања, тешко је било уочити Барово тело.

Следећа активност је била издвајање ДНК из воћа. Од кивија, банане и јагоде правили су, по одређеној рецептури, садржај коме је додаван алкохол тако да су се успешно издвојили кончићи воћне ДНК. Овај експеримент је био деци посебно занимљив и креативан.

Ментори су затим представили генетичке занимљивости и реализовали квиз преко презентације као начин евалуације успешности урађене радионице.

Радионица је успешно завршена на задовољство свих учесника пројекта. Ученици су били врло заинтересовани за рад, микроскопирање, за рад на на експериментима. Сви ученици су изводили огледе и експерименте, правили модел ДНК и активно учествовали у активностима. Ученици су врло лепо сарађивали са реализаторима у току свих активности на експериментима у Научном клубу. Разговарајући са њима на крају радионице закључак је да су њихови утисци били врло позитивни и да би врло радо опет радили сличне пројектне активности што нас посебно радује. Неколико њих каже да су пронашли своје будуће занимање.

Овим путем се захваљујемо и Научном клубу Кикинда који је несебично дао велику подршку и одличну техничку подршку у сваком тренутку. Услови за рад са децом и технички услови су били савршени. Запослени у Научном клубу су изузетни и врло љубазни домаћини, за сваку похвалу и препоруку за рад и сарадњу. Наша намера је да наставимо сарадњу са Научним клубом Кикинда. То би била за нас част и привилегија.

Реализатори пројекта:

Мр Сузана Милошевић Добричић, професор биологије

Дејан Добричић, професор биологије