МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ У НАУЧНОМ КЛУБУ КРАГУЈЕВАЦ

Подели вест

Десети, јубиларни, Мај месец математике 2021. године, обележен је у недељи од 10-14. маја, низом радионица и активности у Научном клубу Крагујевац, у сарадњи са Центром за промоцију науке.

Кроз ово интересантно математичко путовање, учесници су имали прилику да, уз забаву и игру, истражују, процењују, промишљају, повезују, друже се и науче нешто ново и занимљиво.

Нашу научну шетњу почели смо испред ПМФ – а у Крагујевцу, и током проласка кроз Велики парк, као и креативни парк, повезали математику са биологијом, са физичким васпитање, и показали колико смо заправо, а да тога често нисмо свесни, окружени математиком.

Кроз шетњу учесници су се упознали са историјатом ПМФ-а, говорили смо о биљним врстама и симетрији цвета и листа, демонстрирали пресек воћа и његов значај за математику, као и значај математике за воће.

Демонстррали смо и физичку спремнос и говорили о откуцајима срца и значају броја откуцаја и шта нам они говоре приликом физичке активности.

Кроз друштвену игру ,, Пут око света“, учесници, ученици основних школа су решавали систем линераних једначина на један нови и занимљивији начин, уз сарадњу и тимски рад. Игра се заснива на мапи која се састоји од 24 поља и развијањем логичког мишљења и комбиновања, победник је онај који први дође до циља.

Кроз тесалацију, показали смо да уз помоћ геометријских трансформација долазимо до једне нове математичке структуре и указали на то да се сва поплочавања равни изводе из тачно једног принципа, а то је уопштена дефиниција симетрије и развије свест о лепоти повезаности математике и уметности.

Уживали смо у ,,музици и ритму“ која настане када геометријски облик спојимо са покретом, кроз радионицу Математички ритам.

Како су облици и величине круга у математици повезани са нотама, и нотним вредностима и на који начин се можемо забавити учећи, открили су крагујевачки предшколци на ово занимљивој радионици. Кроз игру су развијали асоцијативно повезивање појмова, истраживали и откривали сличности и разлике.

Математика има важно место у свим сегментима нашег живота, али већина људи тога није свесна. Кроз виртуелну шетњу „Открији лепоту математике која је свуда око нас“, учесници/посетиоци имају прилику да виде везу математике са природом, музиком и уметношћу, значај математике, и освестити да математика није само решавање задатака из књиге, већ део нашег живота.

Интерактиван презентација показује да постоје аспекти математике у којима се може уживати на посебан начин.

Захваљујемо се свим учесницима, и нашим драгим сарадницима и реализаторима активности: мр Марији рафајловић стојковић, мр Сузани Милошевић Добричић, Мирјани Анђелковић Вранић, Радмили Јелачић, Тијани Милуновић, Марини Николић и ученицима Прве техничке школе у Крагујевцу.