Мејкерс спејс у Лесковцу

Подели вест

У понедељак, 5. јула 2021. године, на петогодишњицу постојања Научног клуба Лесковац, у Центру за стручно усавршавање у образовању отворен је први Мејкерс спејс на југу Србије. Мејкерс спејс отворен је на иницијативу Центра за промоцију науке, а уз подршку Теленор фондације са идејом промоције науке кроз овај стваралачки кутак. У овој Мејкерс кухињи позвани ће бити сви и појединци и удружења али и школе које ће моћи да своју практичну наставу реализују баш овде у Центра за стручно усавршавање у образовању.

На отварању су се присутним званицама обратиле директорка Центра Анђела Костић Минић, руководилац сектора за програмске активности др Тања Аднађевић и чланица Градског већа Александра Ђорђевић.

Директорка Центра за стручно усавршавање Анђела Костић Минић поздравила је све присутне и рекла:

„Оно што бисмо тренутно могли назвати круном наше досадашње сарадње са Центром за промоцију науке, јесте данашње отварање Мејкерс спејса. Срећни смо због чињенице да је ово, после Београда, Кикинде и Шапца, тек четврти по реду Мејкерс у Србији, који отварамо на иницијативу Центра, а уз подршку Теленор фондације. Иако на први поглед можда делује као обична радионица, концепт Мејкерса је много више од тога. Наиме, ради се о месту где свако ко жели да постане члан може да реализује своје идеје, и то уз потпуно бесплатно коришћење расположивих ресурса.“

Поред свечане церемоније и представљања Мејкерс спејса на овај дан отворена је и изложба Караван за климу, која ће у нашем граду гостовати до 15. јула.

Овај пројекат повезује борбу против климатских промена и заштиту биодиверзитета у Србији, а осмислио је и развио Француски институт у Србији у партнерству са Центром за промоцију науке и уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених Нација за развој у Србији.