ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА У ЛЕСКОВЦУ

Подели вест

Европска ноћ истраживача се у Србији одржава последњег петка у септембру већ тринаест година за редом.

И ове године, у сарадњи са Технолошким факултетом Лесковац, Народним музејем Лесковац, Градском библиотеком “Радоје Домановић“, Природно – математичким факултетом Универзитета у Нишу, ЈП Србија шуме, али и истакнутим појединцима, Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац припремио је сјајне радионице, научни пикник, акције, експерименте… Приметићете да је програм врло зелен, а разлог за то је тема ове Европске ноћи истраживача која нас води у свет екологије. Управо је ово и разлог зашто смо толико пажње посветили еко темама и очувању животне средине.

У сарадњи са Технолошким факултетом Лесковац покушаћемо да дамо одговоре на следећа питања: да ли је могуће направити биогориво без употребе штетних хемикалија само од састојака који се могу наћи у домаћинству? Да ли је могуће штампати одећу природним бојама и да ли пластична флаша може да постане женска чарапа или кеса?

Повешћемо вас на „ Зелени пикник“ у Градском централном парку где ћемо представити зашто су важне шуме, какве последице оставља ерозија, како раде вулкани…

Овогодишња поставка наших другара са Природно – математичког факултета Универзитета у Нишу биће само увод у једну од најстаријих биолошких дисциплина, кроз приказ живог и препарираног материјала зоолошких колекција, од древних сведока наше еволуције до савремених, специјализованих врста.

Мноштво занимљвости очекује вас на више локација у нашем граду 24. септембра!

Завирите у програм Научног клуба Лесковац и истражите шта вас очекује у овој незаборавној ноћи!

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма Хоризонт 2020, који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска-Кири“. Овогодишња манифестација у Србији се реализује кроз један пројекат.

Пројекат Reconnect Restart 3 (Research, Connections, Networks and Culture)води Креативно едукативни центар из Новог Сада, а партнери на овом пројекту су Универзитет у Новом Саду,  Удружење научних комуникатора – НАУКОМ, Центар за промоцију науке и Висока техничка школа струковних студија Суботица.