Европска ноћ истраживача у Крагујевцу

Подели вест

И ове године, последњег петка у септембру месецу, одржава се манифестација Европска ноћ истраживача. Циљ манифестације је промоција истраживачке струке међу младима, ученицима и студентима, идентификација и допринос подизању јавног угледа истраживачких и иновацијских пројектата и развијање љубави и интересовања за науку.

Ове године, под слоганом „ОЗЕЛЕНИ НАУКОМ“, говоримо о климатским променама, енергетској ефикасности, храни, заштити животне средине и креативној индустрији.

У петак, 24. септембра 2021. године, у организацији Научног клуба Центра за образовање Крагујевац и Центра за промоцију науке, уз подршку Прве крагујевачке гимназије, и у сарадњи са нашим драгим партнерима, учесницима манифестације, обележићемо Ноћ истраживача у Крагујевцу, Топоници и Краљеву.

Дођите да заједно ,,озеленимо науком“ двориште ОШ „Свети Сава“ у Топоници, да се „напунимо енергијом“ кроз друштвене игре и трибину о енергетској ефикасности у ОШ „Четврти краљевачки батаљон“ у Краљеву, да пређемо на ТИ са науком кроз огледе и експерименте које су нам припремили Институт за хемију ПМФ-а у Крагујевцу, професори и ђаци Прва крагујевачке гимназије, ОШ „Трећи крагујевачки батаљ он“, ОШ „Мома Станојловић“, и сви други наши драги сарадници, на Ђачком тргу у Крагујевцу. А док гледате како се „правилно рукује хемијом“, топи континентални лед, и шта све живи испод камења реке Ресаве, имаћете прилику да озелените природу кроз радове на ликовној колонији, и чујете најуспешније младе писце, победнике литерарног конкурса „Озелени науком“.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма Хоризонт 2020, који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска-Кири“. Овогодишња манифестација у Србији се реализује кроз један пројекат.

Пројекат Reconnect Restart 3 (Research, Connections, Networks and Culture)води Креативно едукативни центар из Новог Сада, а партнери на овом пројекту су Универзитет у Новом Саду,  Удружење научних комуникатора – НАУКОМ, Центар за промоцију науке и Висока техничка школа струковних студија Суботица.

Детаљне информације о програму можете видети на интернет страни Ноћ истраживача https://www.nocistrazivaca.rs/sr/kg-2021, као и на званичној интернет страни Центра за образовање Крагујевац https://www.centarzaobrazovanjekg.edu.rs/evropska-noc-istrazivaca/