„Физичке особине које одређује ДНК ланац“ у Кикинди

Подели вест

Научни клуб Кикинда организује радионицу „Физичке особине које одређује ДНК ланац“ које се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Предвиђено је да се радионица одржи 13.5.2022. са почетком у 16 сати у просторијама Центра за стручно усавршавање.

Реализаторка: Видица Штетин.

Пројекат „Физичке особине које одређује ДНК ланац“ намењен је ученицима нижих разреда основне школе са циљем да им, кроз  експерименте и креативне радионица у Научном клубу, дочара и приближи науку и  генетику.

Предвиђено је да се одрже три радионице, прва обухвата активности које су усмерене на развијање знања о основним карактеристикама конструисања десетоугла за ДНК ланац помоћу лењира и угломера  и  прављење и састављање ДНК ланца у једну велику целину.

Друга радионица обухвата писање кратке приче о особинама ДНК ланаца. Сви присутни покушаће да наброје што више истих особина које има родитељима и блиским рођацима.

У трећем делу сви учесници изоловаће сопствени ДНК.

Циљ активности је приближавање ученицима основних школа „тајну шифру“ скривену у ДНК молекулу и увести их у узбудљив свет генетике у којем постају активни учесници.