„КОЦКИЦЕ ЗНАЊА У ЧАШИ ВОДЕ“ у Крагујевцу

Подели вест

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у периоду од 08. до 15. априла 2022.године, четврту зимску школу физике под називом „“IV ЗИМСКА ШКОЛА ФИЗИКЕ – КОЦКИЦЕ ЗНАЊА У ЧАШИ ВОДЕ, која се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз реализацију Годишњег програма рада НК Крагујевац на тему ВОДА.

С обзирм на трогодишње позитивно искуство, у оквиру ове школе ученици су активно учествовали у 5 потпуно нових радионица, на којима су мисаоне активности подигли на виши ниво при решавању проблемских задатака, реализацији реалних и виртуалних експеримета у вези са ВОДОМ.

Реални и вируелни експерименти омогућавају ученицима да физичке законе, појаве и процесе у вези са водом, упознају кроз сопствено искуство.

Реализоване су следеће радонице: 1. КОЦКИЦА ЛЕДА У ЧАШИ ВОДЕ: одређивање густине воде на три различита начина; 2. МАСА КАПИ ВОДЕ БЕЗ ВАГЕ: проблемска ситуација; 3. ХИДРОСТАТИЧКИ И АТМОСФЕРСКИ ПРИТИСАК: виртуелни и реални експерименти; 4. ПЛИВАЊЕ И ТОЊЕЊЕ: учење кроз причу о сили потиска; 5. ВОДА И КЛИМА: ширење воде при загревању и подизање нивоа мора.

Ауторке и реализаторке су: Ана Марковић и Биљана Живковић, професорке физике.

На радионицама је присуствовало 25 ученика шестог разреда.