”Научни караван” из Смедерева на М3

Подели вест

Центар за промоцију науке, у сарадњи са Научним клубом Регионалног центра Смедерево је 13. маја 2022. године, организовао долазак Научног каравана из Смедерева пут Београда, тачније до “Силоса” где је 10. маја отворена манифестација Мај месец математике. Четрдесет пет ученика и шест наставника су поред изложби, могли да учествују у различитим едукативним радионицама и интерактивним изложбама.

Научном каравану су се придружили ученици три основне и две средње школе: ОШ “Бранислав Нушић”, ОШ “Димитрије Давидовић”, ОШ “Бранко Радичевић”, Гимназија и Техничка школа Смедерево.

Ученици основних школа имали су прилику да погледају Математеатар и у оквиру њега интерактивну представу о Питагори, прилагођену њиховом знању из математике. Решавајући задатке помогли су Питагори да стигне до свог циља. Ученици средњих школа погледали су представу прилагођену њиховом узрасту и знању. Након тога, ученици су имали прилику да погледају интерактивну изложбу научних експоната уз водича који је показивао како се експонати користе, објаснио историјски развој појединих експоната, нарочито у области Гејминга.

На изложби се могао видети развој игрица и програмирања током година, као и то који су важни историјски датуми такође везани за то време. Након обиласка, ученици су сами испробали експонате, игрице и задатке. Глумили су детективе, примењивали математичка и информатичка знања, испробали старе игрице, возили бицикл са точковима у облику квадрата, слагали тетрис-коцку, провлачили се између “невидљивих” нити, креирали бојама уметничке фотографије, креирали Гаусову расподелу на експонату Вероватноћа. Након освежења крај Дунава упутили су се кућама са новим утисцима о науци.

Овогодишњи “Мај-месец математике” се ученицима допао, тако да су изразили жељу да наредне године поново посете радионице пројекта #м3 у организацији Центра за промоцију науке.