Радионица о здравој исхрани у Рановцу

Подели вест

Научни клуб Рановац, реализоваo je прву радиницу у оквиру пројекта ”Здраво се храни, на црту ми стани ”. Радионица је  реализована 19. маја. Радионицу су реализовале учитељице Јелена Алексић и Маријана Модрлановић са ученицима другог и четвртог разреда.

У оквиру радионице, одржано је предавање на тему здраве исхране и спортских активности. Ученици су одгледали занимљив филм о животу и постигнућима нашег прослављеног српског олимпијца Драгутина Томашевића. Након одгледаног филма, ученици су добили занимљиве задатке, да путем ликовних и литералних радова повежу значај здраве исхране и бављења спортом.

Циљ прве радионице је био да ученици науче колико је исхрана и бављење спортом један од најважнијих сегмената за очување доброг здравља и дуговечности.

У оквиру друге радионице, реализован је научни излет на релацији Рановац- Бистрица- Петровац на Млави, 21.5.2022.године. Прво смо посетили родно место, Бистрицу, Драгутина Томашевића, где смо се визуелно приближили времену у ком је живео наш спортиста.  Испред његове спомен собе, срдачно нас је дочекала Неђа Рајковић, потомак нашег олимпијца, која нас је упознала са занимљивостима и анегдотама везаног за Драгутина Томашевића.

Поред спомен собе, обишли смо и пар старих воденица, где смо успут видели и родну кућу Драгутина Томашевића. Поред тих објеката који су од великог историјског значаја, ученици су имали прилике да виде и водопад и природни споменик који осликава стену која се због специфичног облика издваја из природне средине.

Након тога смо отишли у Петровац, где су ученици присуствовали програму свечаног отварања меморијалне трке Драгутина Томашевића. Такође смо обишли и Спортски центар, који је назив добио по славном олимпијцу и његов споменик.

Присуствовали смо уличној трци, где су се такмичила деца предшколског и школског узраста. Учионици су бодрили и навијали за своје фаворите.

Циљ ове радионице и активности је развијање способности за очување народне традиције као и сећање на нашег прослављеног спортисту који је и наш крај самим тим популисао у целој Србији а и шире. Ученици млађих разреда су овладали техником посматрања, истраживачком техником и стекли основна знања о првом учеснику Олимпијских игара из Србије (Бистрица), научили су колико је здрава храна и спортска активност битна за само здравље и дуг живот.

Трећа радионица је реализована у оквиру установе, 23.5.2022. године. У оквиру те радионице су ученици другог и четвртог разреда утврђивали стечено знање о Драгутину Томашевићу, путем веб алата Kahoot, који је намењен изради и игрању квизова. Овај интерактивни алат користи елементе учења кроз игру, који је ученицима јако занимљив.

Циљ ове радионице је да ученици стекну знање путем информационих технологија, трагају за информацијама, делећи искуства и тимским радом развијају вештине и долазе до сазнања.