„ЧУВАРИ ПРОШЛОСТИ“ У ЛЕСКОВЦУ

Подели вест

Чиме се баве археолози и како се пронађени предмети конзервирају и рестаурирају у музеју деца млађег основношколског узраста сазнала су на радионици „Чувари прошлости“.

У недељу 15. маја у Народном музеју Лесковац реализована је интерактивна – истраживачка радионица. Учесници овог пројекта су се на самом почетку упознали са једним од најстаријих археолошких локалитета – Царичиним градом. 

Имали су прилике да виде како је некада изгледао и како сада изгледа Царичин град, да чују причу о цару Јустинијану али и самом животу народа у то време.

После ове уводне активности имали су и сами прилике да се ставе у улогу археолога и конзерватора. Предмете које су на лицу места ископавали, сами су рестаурирали и конзервирали као финални предмет од керамике. 

Циљ ове радионице био је упознавање деце са археолошким локалитетом Царичин град његовим културним и историјским значајем, занимањем археолога и конзерватора и развоја свести за очувањем културне баштине.

Реализатори ове активности су Александра Стојановић Станковић, кустос – музејски педагог Народног музеја у Лесковцу и Лидија Младеновић, археолог – приправник Народног музеја.  

Ова активности реализована је у оквиру Годишњег програма Научног клуба Лесковац за 2021. годину, који по Јавном позиву финансира Центар за промоцију науке.

______________________________________________________________________________

Царичин град је један од најзначајнијих археолошких локалитета југа Србије. Саградио га је римски цар, цар Јустинијан. Претпоставља се да је Јустинијан рођен недалеко од Лесковца и да је као захвалност месту у коме је рођен подигао овај град. Царичин град је нажалост био насељен само 70 година, срушен је у освајањима од других народа. Данас, на локалаитету се могу видети само рушевине грађевина које сведоче о животу у прошлости нашег народа под римском влашћу.