М3 у Крагујевцу

Подели вест

Научни клуб Крагујевац, у сарањи са Центром за промоцију науке, и ове године је реализовао активности у оквиру обележавања Маја месеца математике. Тема овогодишњег М3 је „Више од игре“, а у току маја месеца, реализовани су Научни каравани, изложбе и интерактивне радионице у природи.

Ове године је по први пут реализован програм Научни караван у организацији Центра за промоцију науке. Осмишљен је као путујући аутобус, који је учесницима широм Србије омогућио једнодневну посету великој Београдској поставци на манифестацији, са циљем да подстакне вршњачку едукацију, партиципативност, међугенерацијско учење и отворен начин размишљања. Кроз занимљив програм и добру забаву, учесници су имали прилику да прошире своја знања. НК Крагујевац је реализовао 4 посете, од које су две финансиране средствима Центра за промоцију науке, у периоду од 11. до 28. маја, и кроз Научни караван је прошло 206 ученика и наставника из 24 крагујевачке школе.

Ученици крагујевачких и краљевачких школа, имали су прилику да током маја месеца посете три занимљиве изложбе на тему математике. У првој крагујевачкој гимназији, у оквиру Сајма науке Дај(т)е се на знање, као и током М3 2022, отворена је изложба „Математичарке широм Европе“. Изложба „Математика, твоја шанса“ је отворена у Првој техничкој школи, а ученици ОШ „Четврти краљевачки батањон“ у Краљеву имали су прилику да виде изложбу „Алгоритми – од кухиње до берзе“.

Обележавање Маја месеца математике организовано је и кроз три радионице у природи, које су реализоване 17.05. и 24.05.2022. године. На свежем ваздуху, у природи, реализатори су повезали математику, физику, биологију и др науке на занимљив и креативан начин. Учесници су кроз игру учили о значају физичке активност за зравље и како је она повезана са научним дисциплинама, уочавали симетрије и облике у природи, решавали математичке задатке кроз полигоне, такмичили се и добро забавили. Реализатори радионица су Марија Рафајловић Стојковић, Ана Марковић и Дејан Добричић, професори у Првој крагујевачкој гимназији, Сузана Милошевић Добричић, професор у ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“, Снежана Васић, учитељица у ОШ „Јован Поповић“ и васпитачи у ПУ „Врабац“, Милена Мараш, Катарина Стевановић и Ивана Јевтић. Кроз радионице је прошло 146 учесника.

Научни клуб Крагујевац се захваљује свим учесницима. Видимо се и следеће године у мају, са неким новим, занимљивим активностим.