М3 У Лесковцу

Подели вест

И ове године, већ традиционално, уз подршку Центра за промоцију науке Научни клуб Лесковац организовао је низ активности у оквиру манифестације Мај месец математике – М3.

Тема једанаестог Маја месеца математике била је математика и гејминг, а активности које смо организовали оставиле су све учеснике без даха.

Интерактивна активност „ЕдуГејминг – игре као средство за учење“ нам је поред предавања Улога интеракције човека и машине – Human Computer Interaction (HCI)  прижила и демонстрацију најбољих игара за учење математике: Minecraft education edition, Tamis Tower, Unity, Toon Math, Sudoku, Wuzzit Trouble итд.

Активност је била  предвиђена за ученике од 5. до 8. разреда и одржана је у среду, 18. маја у Научном клубу Центра за стручно усавршавање у образовању. Аутор активности био је Стевица Јанковић, професор информатике.

Уз подршку Друштва математичара Србије Подружнице Јабланички округ организовали смо једнодневни семинар за наставнике математике основних и средњих школа града Лесковца. Семинар „Нека занимљива питања у реализацији наставе математике“ пружио је стручно методичку подршку у оспособљавању за реализацију садржаја интердисциплинарног карактера који се базирају на добром познавању теорије комплексних бројева и популаризација математике указивањем на иновативна и занимљива решења.

Реализатори семинара били су: Синиша Мозетић, дипломирани математичар, Шабачка гимназија и Милош Пушић, дипломирани математичар, Прва београдска гимназија. 

Још једна активност, а по учесницима и најзанимљивија, био је Научни караван који је учеснике ове манифестације из Лесковца пребацио директно на Силосе Београд. Караваном су отпутовали ученици који су остварили значајне резултате на такмичењима из информатике и математике али и сви они које математику воле и изучавају.

Од собе где су пратили историју видео игара, Тетрис собе, пробне вожње на коцкоциклу, игре Агент 314, све до МатемаТеатра и собе за Рестарт, изложбе радова ученика средњих школа Мејкерс лаб наш караван пратили су научни демонстратори и приредили им незаборавно искуство. 

Још један битан сегмент целокупног програма била је и изложба „Математика око света“ која је била постављена од 16. до 18. маја у холу Центра за стручно усавршавање у образовању. На изложеним паноима посетиоци су могли да сазнају по чему је познато 12 земаља и који су њихови истакнути математичари. Кроз оца алгебре највећег исламског математичара – Мухамеда ибн Мусе ал Хорезма, Ђеролама Кардана – ренесансног италијанског математичара, Моцарта математике – Теренса Таоа и многе друге истакнуте личности представљене су: Кина, Индија, Аустралија, Египат,…. и  постигнућа у области математике од времена пре нове ере па све до данас.

Ову надасве занимљиву манифестацију пратило је око 200 учесника из Јабланичког округа што показује да математика није баук!