„Мали градитељи“ и „Уплитање преплитање” у Смедереву

Подели вест

Научни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао је завршне радионице пројеката „Мали градитељи“ и „Уплитање преплитање“ у оквиру Годишњег програма за 2021/2022. годину, 20. маја, 2022. године. Аутор пројеката је Слађана Доброта, учитељица у ОШ “Иво Лола Рибар, у Скобаљу.

У Научном клубу Смедерево, ученици су  имали прилику, да у форми научног кафеа, упознају простор научног клуба, и поставке у њему, разменили су искуства везано за научно истраживачке радове, дискутовали су о научним темама везаним за врсте материјала коришћене за градњу Тврђаве и уклапање шара на традиционално израђеним ћилимима.

Ученици су кроз дебату изнели своје мишљење о значају природних материјала коришћеним у градњи средњевековних грађевина, конкретно, Тврђаве у Смедереву, а уједно су изнели и своје мишљење о значају коришћења одређених боја и уклапања шара на традиционално израђеним ћилимима. 

Научном шетњом упознали су лепоте града Смедерева, видели старе грађевине, народне шаре  на предметима у излозима и одећи пролазника.

Посетом Музеја у Смедереву, ученици су имали прилику да виде поставке предмета који су нађени на просторима тврђаве Смедерева, а припадали су властелинској породици Бранковића српских владара са седиштем у Смедереву.

Општи утисак ученика је да је потребно да се кроз научно истраживачки рад утиче на  чување средњевековних грађевина и да се негују национална култураи обичаји нашег народа.

Линк ка филму: