Ноћ истраживача у Смедереву

Подели вест

Групни огледи Чаролија боја и  Уметнички рефлектор – обележавање „Европске Ноћи истраживача“ 2022

Ученици 2. и 3. разреда ОШ“ Иво Лола Рибар“ из Скобаља су 26. 09. у просторијама Научног клуба  у Регионалним центру у  Смедереву реализовали огледе у оквиру „Европске Ноћи истраживача“ 2022. године,  под слоганом „Улице под светлима науке“.  

Са ученицима су били и родитељи као стална пратња и испомоћ у реализовању активности.

Ученици су и ове године имали прилику да се упознају са забавним начином стварања „уметничког дела“ кроз  извођење огледа.

При извођењу првог огледа “ Чаролија боја“ упознали су се са  процесом спајања молекула детерџента са молекулима млека.  

Ученици су имали  могућност да  учине да експлозија боја  постане  уметничко дело померањем штапића за уши умоченим у детерџент по површини посуде са бојама у млеку. Боје су се на чаробан начин мешале и испуњавале површину посуде.

При извођењу другог огледа „Уметнички рефлектор“ ученици су се упознали са основним особинама  материјала од којих се прави уметнички рефлектор исцртавањем мотива града на спољашњој површини провидне фолије. Постављањем црне подлоге преко беле и уметањем исцртане батеријске лампе у фолију ствара се илузија рефлектора.

Тамна слика светли и ствара се слика како изгледа град ноћу под светлима „уметничких“ рефлектора.

Ученици су се током извођења огледа забављали, учили једни од других, пратили  процес извођења огледа и научили колико је наука важна за стицање нових знања.