Ноћ истраживача у Горњем Милановцу

Подели вест

Пројекат Европска ноћ истраживача је по пети пут ове године реализован у Научном клубу Горњи Милановац. Програм је реализован у недељи истраживача – од 26. до 30. септембра. У односу на претходне две године, када су, због пандемије све радионице  биле у виртуелном облику, ове године као да се једва чекало на неке нове авантуре. 

Понедељак 26. 9. 2022. – Рађање милановачког забавника

У просторијама Гимназије „Таковски устанак“ професор Филип Трнавац је од учесника најпре тражио да свако од њих постави себи неко питање на које нема одговор, не може га наћи у наставном плану и програму. Након проналажења одговора, полазници радионице су имали задатак да тај одговор илуструју и прикажу га у виду стрипа. Тако је добијено 16 веома занимљивих радова, а сваки од њих је и сликовито дочаран.

Уторак 27. 9. 2022. –  Ја сам робот, а која је твоја супер моћ?

У просторијама Импулс стартап центра у Горњем Милановцу, реализована је ова радионица која је била намењена деци предшколског и раног школског узраста. Пред висе од 50 полазника, ова радионица је изазвала велико интересовање. Најпре су се сви упознали са радом малих робота „бубамара“ које овај центар поседује, а након тога су и полазници имали прилику да манипулишу њима. Тако су малишани цртали помоћу робота, савладавали разне препреке и све друго што су реализатори Милош Живковић и Ана Хаџић припремили за њих.

Среда 28. 9. 2022. – Леонардо да Винчи, визионар и уметних, летелице, птице и лептири

У просторијама Основне школе „Десанка Максимовић“ реализована је ова радионица. Овде су се полазници најпре упознали са Леонардом да Винчијем, његовим делом и ликом, затим се говорило о његовим интересовањима, а то су летелице, птице и лептири. Најпре је Дарко Мијаиловић, биолог, упознао учеснике са птицама и лептирима, њиховим карактеристикама. Затим су сви имали задатак да препознају основне врсте птица које постоје у нашим крајевима, што није било ни мало лак задатак. Касније су се учесници упутили на практичне задатке које је водила Ивана Лазовић Вранешевић провесор ликовне културе. Тако су учесници израђивали велика крила која су им касније служила за фотографисање, затим су израђивали макете летелица које су имале покретне елисе и подсећале на летење и трећа група је имала задатак да направи падобране које су на крају пуштали у лет са степеница ове школе.

Четвртак – 29. 9. 2022. Дизајнирање, дигитализација и још неколико страних речи

У Уметничкој радионици Дар, полазници ове радионице су упознати са дизајнирањем на рачинару, свим могућностима дигитализације. Након тога, већ одрађене радове милановачког Забавника, полазници ове радионице, уз помоћ Марине Глишовић и Ирене Браловић, су скенирали и одштампали Забавник. Тако су на занимљив начин присуствовали стварању првог милановачког Забавника.

Окрени, покрени и изложбу направи

У Музеју рудничко-таковског краја, ова радионица је реализована уз 20-так полазника. Прво су сви упознати са Музејом, његовом сталном поставком, историјом нашег краја, а затим је вођа радионице Наташа Поломац Петковић, кустос у Музеју, објаснила полазницима како испоштовати сва правила приликом прављења изложбе. На крају су сви „прионули на посао“ и убрзо је централна изложба Ноћи истраживача, на којој ће бити сви добијени експонати током целе недеље,  почела да добија форму.

Опипај штампу

Лазар Дражевић је у Импулс центру успешно реализовао ову радионицу. Пред неколицином полазника, најпре их је упознао са предностима моделирања и занимљивостима које ова технологија пружа. Сви су имали могућност рада на сопственом рачунару. Након рада их је одвео у просторију где се радо 3Д штампа, како би полазници видели настајање управо онога што су моделирали на рачунару. Сви екпонати урађени током ове радионице су такође део завршне изложбе.

Петак 30. 9. 2022. Ноћ истраживача – изложба

У просторијама Музеја рудничко – таковског краја, одржана је завршна изложба свих експоната добијених током целе недеље. Тако су сви заинтересовани грађани, полазници свих радионица, координатори и сви други који су на неки начин учестовали у целој манифестацији, дошли и погледали изложбу. Сви су били одушевљени радовима, занимљивим макетама, а чини се највише Забавником који и јесте био полазна идеја целокупног пројекта.