“С микробитом у научној акцији” у Смедереву

Подели вест

„Роботи решавају проблеме“, прва радионица пројекта Годишњег програма Научног клуба РЦ Смедерево “С микробитом у научној акцији” у „Европској Ноћи истраживача“ 2022., у НК РЦ Смедерево реализована је 30.септембра 2022.године. Уз вршњачког едукатора Алексу Ђана, из ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин и наставника Синишу Ћулафића, у ГССШ „Бранко Радичевић“ Ковин, и у ОШ „Ђура Филиповић“ Плочица, ученици шестог разреда ОШ „Бранко Радичевић“, радили су увод у алгоритамски начин мишљења, псеудокод, блоковско програмирање, креирали су ауто-пут за робота, користили сензор праћење линије који генерише четири сигнала.

„Ноћ истраживача“ протекла је у одличној атмосфери у НК Смедерево уз утисак „најбољи час икада“. Трка робот-аутомобила након отварања ауто-пута била је финиш радионице са решавањем задатака и програмирањем. Еуклидов алгоритам је побрао највеће аплаузе. Ово је било вече у ком се пажња концентрисала на размишљање и решавање проблема. 

Пројекат “С микробитом у научној акцији” састоји се из три радионице, усмерене на упознавање младих са различитим аспектима повезаности микробит уређаја и различитих научних и уметничких области, као на пример: физиком, математиком, електротехником, музиком и програмирањем.

Повезаност овог уређаја са практичном применом у различитим научним областима омогућује младима да стекну практичне вештине и теоријска знања из ових области. Учесници радионица могу да се приближе науци на један практичан начин, кроз игру са микробит уређајима и програмирањем разних кодова. Могу да направе алармни систем, мере проводљивост материјала, користе микробит за експерименте са бацањем коцкице, чују како воће „свира“, креирају своје аутентичне кодове за исписивање одређених порука, креирају комуникацију између два микробит уређаја. Након реализованих радионица, учесници уче о дигиталној десиминацији пројекта на друштвеним мрежама.

Прва радионица била је обојена темом манифестације “Ноћи истраживача”: Улице под светлом науке. Наредне радионице биће посвећене употреби микробит уређаја у научним истраживањима, учењу и решавању проблема.