НОЋ ИСТРАЖИВАЧА У КРАГУЈЕВЦУ

Подели вест

У петак, 30 септембра, 2022. године, у организацији Завода за заштиту споменика културе Крагујевац, уз учешће Научног клуба Центра за образовање Крагујевац, реализована је манифестација Европска ноћ истраживача.

Циљ манифестације је промоција истраживачке струке међу младима, ученицима и студентима, идентификација и допринос подизању јавног угледа истраживачких и иновацијских пројектата и развијање љубави и интересовања за науку.

Ове године, под слоганом „Наука и уметност“, учесници су имали прилику да у простору Big Fashion Центра у Крагујевцу, уживају, и уче уз добру забаву и занимљиве садржаје.

Са припремама смо кренули почетком септембра, када је објављен четврти по реду, литерарни конкурс за кратку причу, на који је, до среде, 28. септембра, пристигло преко 50 радова у све три категорије. Жири је одабрао најбоље, а свечана додела награда одржана је у Ноћи истраживача.

Недељу истраживача смо започели у понедељак, 26. септембра, 2022. године у Краљеву, активношћу „Истраживач у комшилуку“, где су ученици ОШ „Четврти краљевачки батаљон“ имали прилику да кроз занимљиве радионице укључе своја чула и буду креативни, направе речи од хемијских симбола, пронађу инспирацију у омиљеним звуковима из природе и истражују о томе како бука утиче на здравље.

У уторак, 27. септембра, 2022. године, реализоване су радионице у Научном клубу и предавање у Првој крагујевачкој гимназији.  На радионици „Да ли је филм највиши облик уметности?“, учесници су имали прилику да прошире вокабулар на енглеском језику у домену филмске уметности. Централни део радионице представљало је дизајнирање промотивног постера за неки од филмских класика, и представљање на енглеском језику. Предавање на тему „Индустрија као уметност“ говорило је о индустријском наслеђу, као релативно младој научној дисциплини, која је у Србији релативно рано имплементирана. Учесници су имали прилику да виде примере добре праксе преображаја фабричких хала у просторе уметничких атељеа, музеја, филмских кулиса и др.

Среда, 28. септембар, 2022. године, је била резервисана за спајање физике са покретом, музиком, звуком, ветром и параглајдингом. Поред физике, кроз занимљиву ликовну радионицу, учесници су развијали машту и креативност кроз експериментисање са идејама, материјалима и формом. Такође, ученици су имали прилику да се забаве решавајући лавиринте и занимљиве слагалице у радионици Завода за заштиту споменика културе Крагујевац.

У четвртак, 29. септембра, 2022. године, жири је донео одлуку о победницима литерарног конкурса на тему „Раскршће путева науке и уметности“, а најбољи су награђени на Ноћи истраживача, у петак, 30. септембра, 2022. године, у Big Fashion Центру у Крагујевцу.

У току Недеље истраживача почели смо и са осликавањем спољашњег зида (фасаде) основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Ердечи, на тему Science to street art. Централно место овог мурала заузима слика књиге са свим познатим симболима најзаступњенијих научних дисциплина, чиме смо оплеменили простор и спољашњи изглед школе, и кроз визуелни доживљај, ученицима приближили појам науке.

Захваљујемо се Првој крагујевачкој гимназији, ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Крагујевцу и ОШ „Четврти краљевачки батаљон“ у Краљеву на безрезервној подршци и помоћи у реализацији активности. Посебну захвалност дугујемо и ОШ „Мома Станојловић“ у Крагујевцу, који су нам отворили врата школе на цео дан, и том приликом су ученици заједно са нама истраживали и уживали у активностима.

Реализатори активности у Недељи истраживача били су: Сандра Радетић, Кристина Девеџић, др Ненад Миладиновић, Ђорђе Миловановић, Игор Танасијевић, др сц Војислав Илић, др ум бојан Оташевић, Момчило Јовановић, Завод за саштиту споменика културе Крагујевац, Ђорђе Ђокић, др Владимир Перић, Јелена Стефановоћ,  Зорица Михајловић, Алекса Ђурђевић, Милена Живковић и Тим Научног клуба Центра за образовање Крагујевац.

Видимо се и следеће године у Ноћи истраживача.