СУПЕРХЕРОЈИ: ФИЗИКА ПРОТИВ ФИКЦИЈЕ У НАУЧНОМ КЛУБУ КРАГУЈЕВАЦ

Подели вест


У оквиру организације и реализације пројеката који се финансирају кроз Јавни позив Центра за промоцију науке, у Категорији 1, подршке пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима, Центар за образовање Крагујевац реализовао је активности пројекта „СУПЕРХЕРОЈИ: физика против фикције“.


Пројекат је реализован у четвртак, 10. новембра у основној школи „Станислав Сремчевић“, а потом и наредног четвртка у основној школи „Јован Поповић“. На радионицама реализованим у ОШ „Станислав Сремчевић“ присуствовало је 52 ученика седмог разреда, а у ОШ „Јован Поповић“, 63 ученика од петог до осмог разреда основне школе.


У радионицама су обједињени уметност стрипа, наука и култура изражавања. Кроз пројекат суперхероје прати физика која стоји иза њихових подвига. Овим пројектом смо дотакли актуелне теме одрживог развоја. Суперхероји имају не само задатак да се баве борбом против зла, већ и да се боре за развој друштва које задовољава људске потребе, не угрожавајући природне системе и животну средину, што је поука коју су ученици понели са радионица и настављају и сами да примењују. Радионице се заснивају на демистификацији моћи суперхероја у стриповима уз помоћ знања из области физике.


Аутори и реализатори пројекта су: Милена Живковић, Институт за физику, Александра Живадиновић, Прва крагујевачка гимназија, Светлана Радојевић, професорка енглеског језика и Срђан Стаменковић, директор Агенције за уметничко образовање “SRLE ILLUSTRATIONS”.


Захваљујемо се ОШ Станислав Сремчевић и ОШ Јован Поповић на гостопримству. Било је велико задовољство радити са ученицима ових школа.