Зимски камп у Кикинди

Подели вест

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда организовао је Зимски научни камп од 10-12. јануара 2023. године, намењен деци од 6 до 12 година. На кампу је учествовало 31 дете.

Радионице „Хемија на дар-направи сам“ и „Музички времеплом“ повезали су науку и уметност и на другачији начин приближили их деци млађег узраста.

„Хемија на дар -направи сам“ је интерактивна радионица за децу која још увек нису почела да уче хемију са идејом да се заинтересују и заволе је унапред. Радионице је осмислила и водила наставница хемије Сенка Хелдрих. Кроз занимљиве радионице деца су правила сапуне, љигавце, балзам за усне, слоновску пасту за зубе,чаробно млеко. Рециклажом старих свећа прављене су нове, занимљивих облика, стварали су духа из боце, магичну воду, видели су како се бебине пелене понашају кад се користе. Циљ је био да се кроз занимљиве радионице деца упознају са значајем хемије у свакодневном животу али и да развију позитиван однос према науци.

„Музички времеплов“ је прича о музици, како се  мењала, зашто је волимо, како и шта свирамо а ову радионицу је осмилио и водио васпитач и чувар народне традиције, самостални мултиинструменталиста,  Милан Вашалић. Учесници радионица упознали су се са раличитим врстама музике и различитим инструментима а неке су и сами израђивали од рециклираног материјала. Кроз радионицу „Пронађи уметника“, пронашли су уметнике у просторијама КУД „Гусле“ и студија „Маус“. Опробали су се у свирању и певању и на крају су формирали свој оркестар и хор и уживали у сопственом процесу производње музике.