Час анатомије у Нишу

Подели вест

Научни клуб Ниш реализовао је током октобра и новембра пројекат под називом ”Час анатомије”, који је финанасиран по јавном позиву Центра за промоцију науке за 2023. годину. У пројекту су учествовали ученици трећих и четвртих разреда нишких средњих школа. Они су, вођени професрокама са Медицинског факултета у Нишу, имали прилику да се упознају са различитим делатностима медицинског факултета у Нишу и каријерама које их могу очекивати.

Кроз пројекат ученике су водиле др Весна Стојановић, др Драгана Павловић и др Радмила Обрадовић са Медицинског факултета у Нишу. Програм је испратило 26 ученика из Медицинске школе ”Др Миодраг Лазић”, Прве нишке гимназије ”Стеван Сремац”, Гимназије ”Бора Станковић” и Гимазије ”9 мај”, као и 5 професора биологије. Они су кроз укупно 3 посете обишли Институт за анатомију, ИАС Фармација и Клинику за денталну медицину Медицинског факултета.

Током прве посете, у Институту за анатомију, др Весна Стојановић је ученике и ученице повела у научну шетњу кроз институт и представила шта будући студенти могу очекивати на медицинском факултету. Такође их је провела кроз сале за извођење практичне наставе и различите препарате из области анатомије, као и морфометричком центру.

У оквиру друге посете ученици су посетили ИАС Фармација, где су обишли симулациону апотеку и лабораторију Медицинског факултета. Др Драгана Павловић одржала је радионицу макроскопске и микроскопске анализе лековитих биљака, и провела ученике кроз лабораторијску опрему на факултету. Учесници су имали прилике да закораче у улогу магистра фармације и открију њихову улогу у лечењи у превенцији.

У трећој посети ученици су обишли стоматолошки амфитеатар, где су предавање имали студенти треће године студија стоматологије. Ученици су посетили одељење за парадонтологију и оралну медицину, болести зуба и ендодонцију и стоматолошку протетику, где су учествоали у практичним вежбама. Током ове посете имали су прилику да се упознају и са моделима пацијената на којима раде и студенти.

Као финале пројекта, група ученика која је учествовала у пројекту припремила је предавање за своје вршњаке, кроз које су представили своја искуства у посетама Медицинском факултету. Они су одржали презетацију и дискусију са преко 120 ученика гимназија ”9. мај” и ”Светозар Марковић”, и на директан начин позвали ученике да размисле о професији у медицинским наукама.