Неуронаучна авантура у Научном клубу Београд

Подели вест

Недеља свести о мозгу и ново издање књиге повод су да март у Научном клубу буде посвећен неуронаукама. 

Сваке године, током марта, широм света обележава се Недеља свести о мозгу. Ово је прилика да научници упознају јавност са најновијим достигнућима на пољу неуронаука, а истовремено нагласе значај бриге о здрављу и очувању нервног система. Ове године, током Недеље свести о мозгу, угостићемо Грега Гејџа, познатог америчког неуронаучника и дугогодишњег сарадника Центра за промоцију науке, који ће у уторак, 12. марта, у 18 часова, у Свечаној сали Прве београдске гимназије представити издање своје књиге Како ваш мозак ради на српском језику. У оквиру Летње школе неуронаука, реализоване прошлог лета у нашем Научном клубу, Грег Гејџ је са својим студентима и студентима из Србије спроводио низ експеримената, који су ушли у допуњено издање његове књиге Како ваш мозак ради.

Ученици који се упусте у авантуру истраживања нервног система добиће прилику да стекну знање о томе како мозак ради, али и да боље упознају себе и свет који их окружује. Замислите мозак као тајанствену слагалицу чије делове непрестано покушавамо да сложимо у целину. Кроз радионице које смо спремили, отварамо врата ка фасцинантном свету неурона, синапси и неуронских мрежа, наводећи ученике да боље разумеју своје мисли, емоције и понашање. Такође, позивамо их да сами истраже какви све нервни системи постоје, као и да међусобно продискутују о томе зашто су нервни системи код различитих животиња другачији.

Као и до сада, пријава за школске радионице је неопходна, и може бити само групна (за групе од 10 и више деце), а налази се на овом линку