Пројекат „ Хајде да СМАРТ направимо заједно“

Подели вест

Научни клуб Ниш реализовао је пројекат „ Хајде да СМАРТ направимо заједно“, у Мејкерс Лаб-у у Електротехничкој школи „Мија Станимировић“ у Нишу. Пројекат је део  активности годишњег програма рада клуба који је одобрен и финансијски подржан од стране Центра за промоцију науке. Рачунарство, информатика и програмирање су области које су промовисане кроз три одржане радионице, 9, 15 и 16. априла.

Ученици нишких школа били су у прилици да се упознају са принципом рада микроконтролера (Ардуино платформа), коришћењем апликативног софтвера из области рачунарства и информатике за рад са 3д штампачем и самим процесом штампе. Ученици су показали висок степен мотивације и кроз практични рад разумели значај употребе паметних уређаја и спровођење процеса израде паметних уређаја применљивим у различитим областима живота.

Носиоци пројекта су ученици IV године ЕТШ „Мија Станимировић“: Петра Живковић, Лана Јовановић, Душан Марјановић, Матеја Грујић, Константин Лукић, Петар Костић, са образовног профила електротехничар информационих технологија под менторством професора Јелене Рајковић и Иване Миладиновић. Учесници пројекта били су ученици 8 разреда ОШ “Чегар“; ОШ „Мирослав Антић“ и ОШ „Др Зоран Ђинђић“, као и ученици Гимназије “ 9.мај“ и ЕТШ „Никола Тесла“. Савремено опремљен простор Мејкерс Лаб-а, омогућио им је искуство за учење, које до сада нису имали у својим школама.