Мурал – Наука кроз уметност у Нишу

Подели вест

У Научном клубу Ниш звршена је реализација пројекта „Мурал – наука кроз уметност 2“ из годишњег програма рада клуба за 2022/2023 годину, који је наставак пројекта из предходне године. Резултат пројекта показује да су  спољашњи зидови зграде Центра за стручно усавршавање у Нишу, улепшани  муралима који показују  да су видљиве границе до којих наука може да објасни уметост, али и да  ће увек  постојати граница до које се уметничка инспирација може приближити науци.

Ученици Уметничке школе су под менторским радом наставника Невене Стефановић, имали  прилику да учествују у реализацији  осликавања зидне слике која се налази у јавном простору. Кроз пројектне активности урађена су  истраживања, рад на припреми скица и реализацији идејног уметничког решења, која су обликовали, али и реализовали у јавном простору чији су корисници ученици основних и средњих школа, поштоваоци науке и уметности, али и остали посетиоци и пролазници. Пројекат је имао   за циљ повезивање сазнања из општеобразовних предмета (математика, биологија, физика, хемија) сликом која је визуелна представа научних података, али и средство бољег разумевања и учења обликованих у ликовну целину. 

Научна достигнућа, разумевање и међусобне утицаје науке и уметности са освртом на животну средину и њену заштиту у синергији ликовног, уметничког обликовања узеле су  ученице III разреда  са смера ликовни техничар: Теодора Илић, Вања Нешовић, Милица Ивковић, Ања Пешић, Љубица Ракић, а придружила се и Анастасија Николић из  IV  разреда истог смера.