МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Подели вест

Тринаести по реду Мај месец математике обележен је и у оквиру Научног клуба Крагујевац. У четвртак, 23. маја 2024. године организоване су активности на две локације – Ђачком тргу и н просторијама Мејкерс Лаба у Првој крагујевачкој гимназији, .

Кроз интересантно математичко путовање, учесници су имали прилику да уз забаву и игру истражују, процењују, промишљају, повезују, друже се и открију математику на један несвакидашњи начин.У оквиру програма реализован је велики број радионица – Математика у платоновим телима, Математичке илузије, Математика на француском, Да Винчијев код, Брајево писмо, Музика броја Пи, Нанограм, Математика за нјмалађе, Стратего, Испеци па реци број, Измери пулс и многе друге.

Научно – популарно предавање на тему „Математика у служби хемијских и биохемијских процеса“ организована је заједно са сарадницима са Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу. На радионицама и предавању учествовало је преко 400 учесника, деце и ученика, као и студената и других заинтересованих грађана града Крагујевца.

Аутори и реализатори су: Марија Рафајловић Стојковић, професор математике у Првој крагујевачкој гимназији, др Жико Милановић, научни сарадник на Институту за информационе технологије Крагујевац, Невена Миливојевић Димитријевић, магистар фармације, истраживачица сарадинца на Институту за информационе технологије Крагујевац Александар Миленковић, доцент на Институту за математику ПМФ-а у Крагујевцу, Немања Вучићевић, ПМФ Крагујевац, Томислав Јововић, професор математике у ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“, као и ученици Прве крагујевачке гимназије и ученици ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“.