АРДУИНО У НАУЧНОМ КЛУБУ НИШ

Подели вест

У Hишу је одржано неколико радионица у оквиру пројекта „Практичним радом до знања“, који је подржан кроз Јавни позив Центра за промоцију науке

У оквиру пројекта „Практичним радом до знања“, подржаног од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив, и Регионалног центра из Ниша, поводом обележавања дана IEEE удружења (IEEE Day 2019) ученици ЕТШ “Никола Тесла“ из Ниша присуствовали су 1. октобра једној радионици овог пројекта.

Током двочасовне радионице, седморо ученика другог разреда ове школе савладали су употребу тастера у електричним колима. Помоћу Ардуино развојног окружења реализовали су тастатуру за мини музички инструмент коришћењем тастера, отпорника и пиезо зујалице.

Радионица је одржана у просторијама студентског Старт-ап центра. Реализатори радионице су били Данијел Данковић, ванредни професор на Електронском факултету у Нишу и Милош Марјановић, асистент на Електронском факултету у Нишу.

У оквиру Европске ноћи истраживача у Нишу, 27. септембра, у Официрском дому представљен је присутним посетиоцима пројекат „Практичним радом до знања“, подржаног од стране Центра за промоцију науке, Београд и Регионалног центра, Ниш.

У склопу реализације пројеката „Практичним радом до знања“ и „Идемо и ми на IEEESTEC конференцију“, ученици друге године ЕТШ “Никола Тесла” су 19. септембра, у просторијама Студентског старт-ап центра на Електронском факултету у Нишу успешно савладали своје прве практине вежбе. Релизација вежби обухватала је коришћење протоплочице, реализација редне и паралелне везе отпорника, напонски разделник, коришћење LED диоде и употребу Ардуино оокружења.

Групи ученика од првог до четвртог разреда ЕТШ „Мија Станимировић“ су почетком септембра представљени пројекти „Практичним радом до знања“ и „Идемо и ми на IEEESTEC конференцију“. Ученицима школе поклоњен је комплет опреме неопходан за реализацију неколико различитих вежби, а њихов задатак је да демонстриране вежбе понове и демонстрирају осталим ученицима школе током наставних или ваннаставних активности у школи.

Радионицу су подржали професори Радмила Лучић и Горан Лучић, као и директор Александар Стевановић.