НАУЧНИ КЛУБ НИШ У НЕДЕЉИ ИСТРАЖИВАЧА

Подели вест

Уочи Европске ноћи истраживача, у Нишу смо се возили Научним аутобусом, експериментисали, гледали позоришну представу и уживали у бројним догађајима

Садржаји које је ове године припремио Научни клуб Ниш у Недељи истраживача били  су узбудљиви и интерактивни: ученици и сви заинтересовани грађани имали су прилику да виде изложбу и позоришну представу, слушају 6 научнопопуларних предавања, виде 4 интерактивне поставке, провозају се Научним аутобусом, упознају са неколико  европских пројеката  и учествују у радионицама и експериментима у Парку знања.

Манифестација је отворена 23. септембра поздравном речи директорке Регионалног центра Данијеле Марковић и изложбом „Академик Михаило Гавриловић – историчар, архивист и дипломата“. Кроз 23 изложбена плаката, ауторка Миљана Ђорђевић, архивска саветница Историјског архива у Нишу, упознала је све присутне са животом и радом првог члана Српке краљевске академије и  првог државног архивара.

Глумац Народног позоришта у Нишу, Александар Михаиловић, је говорећи текстове посвећене овом великану, приближио и дочарао период у коме је живео овај значајни историчар и доктор наука са Сорбоне. Изложба је у Регионалном центру била отворена до 28. септембра, а посетиоци су имали прилику да виде оригинална документа и фотографије.

Ученике је обрадовала и представа „Кирија – наша деца“, коју су приказали млађи и старији  чланови Студија глуме Центра за културу и уметност из Алексинца.

Поставком под називом „ЕТНО КУТАК – сачувано од заборава“, које су у холу Регионалног центра приредиле др Наташа Мартић Бурсаћ и Милена Гоцић са Департмана за географију Природно-математичког факултета у Нишу, отворили смо друго вече Недеље истраживача у Регионалном центру. Саставни део ове изложбе чине алати, посуђе, играчке, одећа, ношња, преслице, коловрати и предмети који су били неизоставни део сваког сеоског домаћинстава с почетка 20. века у Србији. Кроз ову поставку ученици су упознали културу и обичаје прошлих времена.

Четврти дан у Недељи истраживача почели смо обиласком знаменитости града.  „Научним аутобусом улицама Ниша“ назив је активности организоване у сарадњи са Туристичком организацијом града, уз панорамско разгледање града туристичким аутобусом. У вожњи је учествовало 100 ученика основних школа ван градског подручја. Ученици и наставници су се возили трасом дугом 26 километра и били су у прилици да виде све значајније споменике бурне нишке историје, као што су Тврђава, Концентрациони логор из Другог светског рата, Ћеле кула и Медиана, зграда Бановине, Официрски дом, централно градско језгро, као и природне лепоте Нишке Бање.

У вожњи су уживали ученици ОШ „Војислав Илић Младји“ из Хума, ОШ „Стеван Синђелић“ из Каменице, ОШ „Лела Поповић“ из Миљковца , ОШ „1. мај“ из Трупала, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Малча, ОШ „Надежда Петровић“ из Сићева, ОШ „Стојан Живковић Столе” из Трњана, ОШ „Бранко Миљковић”, ОШ „Карађорђе”.

Ноћ истраживача, у петак, 27. септембра, испунили смо бројним занимљивим садржајима. Предавање под називом „Културно наслеђе блиске прошлости Ниша“, одржао је Хаџи Иван Реди, архитекта и председник Савета за културу града Ниша. Професорка др Весна Станков Јовановић, редовни професор Департмана за хемију Природно-математичког факултета у Нишу кроз предавање „Аналитичка хемија у служби проучавања културног наслеђа“ упознала је све присутне о важности свеобухватног проучавања како би се одредила аутентичност, порекло и старост различитих облика културног наслеђа.

У оквиру ЕУ кутка упознали смо праве научнице – професорке са Филозофског и Природно-математичког факултета: др Јелисавета Тодоровић, др Гордана Ђигић и др Тања Цветковић представиле су европске пројекте у којима учествује Филозофски факултет, а др Весна Станков Јовановић са Природно-математичког факултета испричала нам је своје искуство истраживачког рада на факултету и институтима у Паризу, а чули смо и о европским пројектима на којима учествују друге нишке школе.

У холу Регионалног центра отворена је поставка „Ниш у 18 веку: Интеракција, квиз и ређање модела“, која је ученицима представила Ниш у 18. веку, а на картама су могли да повежу време, споменике и историјске личности из тога времена.

Увече, у Парку знања Регионалног центра Ниш почели су часови за основце и средњошколце. Сви присутни, уз подршку професорке Иване Круљ, са Високе школе примењених струковних студија у Врању, и професорке Соње Шумоња, из Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Нишу и наставника Драгана Голубовића и његовог тима из ОШ „Вук Караџић“ у Лесковцу и ОШ „8 септембар“ из Власотинца, ходали су по цифрама броја Пи, решавали Архимедеову бележницу, возили Динамо бицикл, истраживали Паскалов трон, упознали се са радом Ветротурбине и учествовали у радионицама „Чаша чисте воде“ , „Мистерија игре“, „Репрограмирање прошлости“ и  „Кристални свет“.

Манифестацију је посетило више од 700 Нишлија, пре свега наставника и ученика.