Климатке промене и глобално загревање у Кикинди

Подели вест

Најава предавања: Климатке промене и глобално загревање-узроци, последице и могућа решења

Научни клуб Центра за стручно усавршавање реализује предавање „Климатске промене и глобално загревање-узроци, последице и могућа решења“ 30.10.2020. са почетком у 18 сати.

Пројекат је финансиран по Јавном позиву Центра за промоцију науке. 

Упознавање слушалаца са проблемима који су проузроковани глобалним загревањем, ширење свести и едукација о негативним последицама климатских промена, како би повећали мотивацију и свест о еколошким и

друштвеним изазовима са којима се суочавамо.

Климатске промене су један од највећих изазова нашег времена и постоји јасан интерес и спремност земаља да се укључе у развој алата и стратегија широм света. Путем законодавства, многе државе покушавају да покрену глобалне трансформације, ка будућности кохезивног, партиципативног и транспарентног управљања, одрживости и добробити за читаво  човечанство. Међутим, климатске промене имају много слабости и суочавају се са неколико препрека, као што су: недовољна развијена свест о проблему, неадекватна врста наратива и метафора која ангажују људе у решавању оваквих проблема. Едукација може бити кључ за превазилажење ових баријера и омогућавање ефикасне комуникације! Нарочито трибине, где је могуће кроз визуелни садржај, коришћењем емотивнијег и лично релевантнијег језика помоћи у превазилажењу разлика између научних информација и личне одговорности појединца.

Кључни проблем у нашој земљи јесте недовољна информисаност становништа о овим проблемима, недовољно развијена еколошка свест, па је ова трибина једна од основних корака којим би се могао превазћи овај проблем. Учесници на овом предавању ће се упознати са једном од најважнијих тема данашњице, проблемима климатских промена и глобалног загревања. Предавање има за циљ указивање на узроке, последице и проблема који настају због глобалног загревања, чиме би се повећала емпатија и свест о климатским проеменама, као и одговорност сваког појединца. Један од главних принципа овог предавања је подстицање и пружање могућности учесницима да размотре сопствене снаге и утицај који имају у свакодневном животу. 

Предавач: Бојана Васић