Недеља истраживача у Крагујевцу

Подели вест

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28.градова широм Србије.

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, трећу годину за редом организоваће Недељу истраживача, која ће започети у Ботаничкој башти виртуелним обиласком  који ће представити најинтересантније становнике Ботаничке баште у Крагујевцу, уз занимљиве приче о њима. Док смо у природи едукатори ће одговорити на многа питања која нас често муче, као што су: Зашто је небо плаво?, Зашто су биљке зелене?, Где је земља најтежа и др.

Након тога, учесници ће имати прилику да се, кроз занимљиво предавање упознају са Грандиозном лепотом група и орнамената и тако повежу уметност, математику и природу која нас окружује.

Вируелна шетња кроз 3D лабораторију повезаће све који воле енглески језик, уметност, науку и историју у виртуелном обиласку два светска музеја, у Лондону и Њујорку.

Основци у Краљеву имаће прилику да кроз „Археолошку играоницу“ путују кроз разне цивилизације и при томе дешифрују хијероглифе и обраде „ископани“ материјал који су на путу пронашли.

Шта су боје? Како утичу на наш живот? Боје кроз историју? Боје у психологији? – само су нека од питаа на која ћемо одговорити у предавању о Бојама у науци.

Научна емисија Говор фосила! Упознаће гледаоце са променама услова и Живог света које је планета доживљавала у току свог постојања, Чарлсом Дарвином, његовим животом и истраживачким радом и фосилима (окамењеним и живим).

Кроз шетњу Парком науке гледаоци ће се упознати са соларним фармама, соларним панелима и проблемима коришћења необновљивих извора енергије.

У радионици Your Choice учесници ће имати прилику да направе прави избор и испитају улогу медија кроз анализу и разовј медијске писмености, вештине критичког мишљења и комуникацију на енглеском језику.

У току ноћи истраживача, дружићемо се кроз занимљиве огледе, лајв радионице, разговоре са научницима и мало се такмичити у Квизу „Културно наслеђе Крагујевца“.

Најкреативнији основци и средњошколци ће нам кроз литерарни конкурс „Наука је свуда“ дати своје виђење науке и послати поруке како се уз помоћ науке може спасити свет и шта значи живети у науци и за науку.

Програм Научног клуба Центра за образовање Крагујевац реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру

потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће јепроверити на сајту: nocistrazivaca.rs