Недеља истраживача у Горњем Милановцу

Подели вест

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28.градова широм Србије.

Другу годину заредом, Научни клуб Горњи Милановац припрема нам и Недељу истраживача, која започиње радионицом Природни материјали, која је намењена нашим најмлађим другарима. Циљ нам је  да кроз једноставне експерименте упознамо децу са основним карактеристикама природних материјала, али и да утичемо на развој еколошке свести.

Ове године акценат смо ставили на 4 елемента:

Ваздух – кроз различите занимљиве приче и примере, потрудићемо се да приближимо интересантне појединости везане за карактеристике овог елемента. А у радионичарском делу, приказаћемо Вам, како да кроз конкретне  експерименте уочите и препознате неке од основних карактеристика ваздуха.

  • Вода- „Шта је извор, а шта обала?“ „Где се завршава ток једне реке?“ „У којим се све облицима вода појављује у нашем насељу и околини?“ само су нека од питања, на које ће нам одговоре дати презентација под називом „Воде у насељу и околини“
  • Земља- кратке, интересантне приче које ћемо Вам презентовати ближе ће Вас упознати са чарима земље, открићете неке нове појединости и детаље које можда нисте знали. Потом следе конкретни експерименти, у којим се кроз коришћење логичког мишљења, долази до закључака о неопходности овог елемента за живи свет.
  • Ватра-  “Не  играј се ватром!“ Шта то ватра може добро, а шта лоше? Како разумети одређене појаве. Настанак ватре и како је створити? Предочићемо вам и објаснити значење изреке „ добар слуга, али зао господар“, и како ватру укротити ако се отме контроли.

Такође, припремамо и виртуелну туру кроз пчелињак, упознавање са најважнијим инсектима, али и са специфичним проблемима са којим се птице у ово доба године суочавају.

Кроз неформални разговор, на научном кафеу, од психолога ћемо добити одговоре на многа питања везана за психологију као науку и њене домете.

За сам крај, у Ноћи истраживача, припремили смо пројекцију филма, насталог након дугододишњег интересовања деце једне групе за изучавање свемира. Мали научници су на трен „отпутовали“ у његово пространство, и све то уз стихове о планетама.

Програм Научног клуба Горњи Милановац реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0. Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири. Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту: nocistrazivaca.rs