ИСКОРИСТИ ЕНЕРГИЈУ – НАУЧНИ КЛУБ ШАБАЦ

Подели вест

Једна у низу од активности ширења научне коминикације међу децом одиграла се у петак 05.03.2021. године у Научном клубу Шабац. Овај датум је одабран поводом Међунардног дана енергетске ефикасности који се обележава 5. Марта.  У сарадњи са Центром за промоцију науке током наредног периода организоваћемо најразличитије програме који су намењени, не само деци, већ и свим заинтересованим Шапчанима.

Пројекат „ Искористи енергију “ је окупио средњошколце   јер је Нуачни клуб Шабац био право место на ком су могли да сазнају нешто више о обновљивим изворима енергије. Учесници су били ученици Средње „ Техничке школе“ Шабац.

          Милан Савић инжењер елетротехнике и волонтер на Пројекту Биосол  и Слободан Јеротић директор Топлане, инжењер машинске технологије и члан пројектног тима пројекта Биосол повели су ученике у тему зелене енергије, одрживе алтернативне енергије која се налази свуда око нас – у природи. Професор Милан Савић показао је ученицима како је могуће покренути аутомобил на слану воду и како  производити струју помоћу топле и хладне воде. Инжењер Слободан Јеротић објашњавао је ученицима које су то могућности и предности коришћења соралних панела.

Ученици су у оквиру радионице  научили  нешто више о најефикаснијим начинима коришћења обновљивих извора енергије и предности њиховог коришћења.  У оквиру пројекта „ Биосол“, у плану је отварање Академије за обновљиве изворе енергије, тако да је ово само једна у низу радионица која ће бити одржана на тему алтернативниих извора енергије.