ИМПРОВИЗОВАНА ЛАБОРАТОРИЈА У НАУЧНОМ КЛУБУ ШАБАЦ

Подели вест

Још једна у низу од активности ширења научне коминикације међу децом покренута је у четвртак и петак 27.05.2021. и 28.05.2021. године у Научном клубу Шабац. У сарадњи са Центром за промоцију науке током школске годину организујемо најразличитије програме који су намењени, не само деци, већ и свим заинтересованим Шапчанима.

              Пројекат „Хемија за сваки дан“ је окупио старије основце јер је Нуачни клуб Шабац био право место на ком су могли чути нешто више и нешто другачије него обично. Учесници су били ученици Основне школе „Стојан Новаковић“ са Летњиковца.

Млада научница Ана Ивановић-Шашић научни радник и виши научни сарадник на Институту за хемију, технологију и металургију – Центар за катализу и хемијско инжењерство повела је учеснике у тему хемијских експеримената и хемијских реакција, у импровизованој лабораторији на отвореном у Парку науке. Циљ пројекта је приказивање деци да је хемија свуда око нас и разбијању предрасуда о хемији као „тешком предмету“.

На првој радионици радионици ученици су сазнали на који начин се могу свакодневно користити свима доступне производе као што су сода бикарбона, прехрамбене боје, кисела вода, мед, и како је могуће са њима изводити разноврсне визуелно и звучно упечатљиве хемијске експерименте. На другој радионици деца су такође користећи свакодневне намирнице самостално правила популарну дечију играчку „слајм“.