ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА У КРУШЕВЦУ

Подели вест

Научни клуб Крушевац при Центру за стручно усавршавање Крушевац традиционално је узео учешће у „Европској недељи истраживача“. У скалду са овогодишњим слоганом Озелени науком, Научни клуб Крушевац је заједно са својим сарадницима припремио сјајне радионице и предавања.

Тема Ноћи истраживача која се већ тринаесту годину за редом одржава последњег петка у септембру посвећена је очувању животне средине, али и здрављу у времену епидемије. Тим Научног клуба Крушевац све активности прилагодио је посетиоцима школског узраста. Одговоре на питања колико је значајно да се здраво хранимо, како правилно припремити здраве оброке и створити здраве навике, учесници радионице „Здравом храном за здрав дух“ откриће кроз едукативно предавање и практичан рад. Израдом „Пирамиде исхране по мојој мери“ ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Крушевца ће направити своју пирамиду исхране. Какво је „Здравље у доба пандемије“, колико је заправо превенција важна у медицини, шта се у међувремену дешавало и где су стигла истраживања о вирусу, откриће нам будући доктор медицине.

У оквиру интерактивних радионица „Чувам себе, чувам и друге“, ученици ће покушати да кроз математички обрачун сазнају колико особа може да се зарази од само једног преносиоца и да се на тај начин упознају са појмом заразних болести , начином преношења и превенције.

Откријте зелену страну науке!

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма Хоризонт 2020, који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска-Кири“. Овогодишња манифестација у Србији се реализује кроз један пројекат.

Пројекат Reconnect Restart 3 (Research, Connections, Networks and Culture)води Креативно едукативни центар из Новог Сада, а партнери на овом пројекту су Универзитет у Новом Саду,  Удружење научних комуникатора – НАУКОМ, Центар за промоцију науке и Висока техничка школа струковних студија Суботица.

Све информације о садржајима и дешавањима овогодишње Европске ноћи истраживача могуће је проверити на сајту www.nocistrazivaca.rs, као и на Фејсбуку, Јутјубу и Инстаграму