„МОБИЛНИ БОТАНИЧАР“ у Крагујевцу

Подели вест

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у уторак 19. октобра 2021. године, теренско истраживање у оквиру пројекта „Мобилни ботаничар“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима. 

Пројекат је реализован као теренско истраживање шумског екосистема планине Жежељ, и учествовало је 30 уечника од петог до осмог разреда из две основне школе у Крагујевцу, ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“ и ОШ „Драгиша Михаиловић“.

Учесници су имали прилику да буду активни посматрачи и истраживачи шумског екосистема у више аспеката: уочавање и разликовање врста дрвенастих и зељастих биљака, гљива, живог света потока, песме птица, посматрање лупом заједнице трулог пања, живи свет шумске стеље и ливаде.

Едукатори су мотивисали учеснике на опажање, посматрање и описивање различитих шумских појава: спратовност шуме и борба за светло; разноврсност дрвенастих биљака, маховина, папрати, зељастих биљака; анализирање трулог пања и опалог дрвета; шумска стеља; ослушкивање звукова шуме; истражиање потока бентосном мрежицом и одређивање разноврсности бентосних животиња.

Овај теренски обилазак омогућио је учесницима излазак из изолационог положаја, побољшава рецептивна искуства, подиже мотивацију, радозналост и креативност.

Аутори и реализатори пројекта су Сузана Милошевић Добричић, мр.биотехничких наука, проф.биологије и Дејан Добричић дипл.биолог, професор биологије.