Породица Кири у Горњем Милановцу

Подели вест

Научни клуб ПУ „Сунце“ из Горњег Милановца, реализовао је претпоследњу радионицу у оквиру пројекта „Породице, дечаци и девојчице који су изменили свет“ који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Пројекат „Породице, дечаци и девојчице који су изменили свет“ нам открива све о знаменитим личностима одн. породицама које су својим делима и радовима из области науке, културе и уметности, прославиле крај из ког долазе и оставиле неизбрисив траг у историји човечанства.

Радионица о породици Кири је реализована 25. марта 2022. године у просторијама Нк Горњи Милановац и гимназије „Таковски устанак“. Овом приликом деца су погледала кратак видео о животу и раду Марије и Пјера Кири, а затим су се предавачима упознали са тешким детињством и потешкоћама са којима се суочавала ова девојчица током свог одрастања. Након тога, упутили смо се са децом у гимназију Таковски устанак где смо у сарадњи са наставницом хемије Драгицом Кнежевић и њеним ђацима припремили невероватно изненађење за наше малишане. Ученик и ученица ове школе обучени у Пјера и Марију дочекали су наше малишане у лабораторији.

Иоако планирана 60 минута, радионица у школи трајала је 120 минута. Након перформанса (мини-представице) о њиховом приватном животу, други део радионице био је посвећен изумима и огледима који су деци појашњавали, практичном методом, изуме, прво заједничке, потом и оне који су настали током ратног стања и након смрти Маријиног супруга Пјера. Деца су са Пјером и Маријом изводили огледе, одушевљени што су бар на тренутак могли и они да буду научници. На крају радионице малишани су добили беџеве који су за њих припремили организатори, а које смо назвали „Нобеловом наградом“.