Апликација за виртуелну реалност у Шапцу

Подели вест

И ове школске године у сарадњи са Центром за промоцију науке и шабачким младим научницима, професорима и наставницима покренули смо серију радионица, научних разговора и дискусија на најразличитије теме у Научном клубу Шабац. У понедељак 04. априла 2022. године, почиње са реализацијом још један у низу од пројекат под називом „Апликација за виртуелну реалност“ од 12.00 до 14:00 часова. У оквиру пројекта реализоваће се едукација на тему – програмирање, виртуелна реалност, 3Д моделовање, рачунарска графика.

Вредност тржишта виртуалне реалности је 2018.године био око 27 милијарди америчких долара док је процена да ће у 2022. години та вредност износити 209 милијарди америчких долара. Само ова процена показује да је виртуална реалност иако тренутно недовољно популарна и развијена дефинитивно област коју треба истраживати и којој ће у будућности бити потребна велика количина програмера и људи који се њом баве. Самим тим што је нова област и која се тек развија ученици који се истом већ сада крену бавити јако брзо могу доћи до запослења већ на факултету или чак и после средње школе. Овај пројекат је покушај да учеснике додатно заинтересује и наведе да сами истражују ову област.

Пројекат „Апликација за виртуалну реалност“ се састоји се из четири радионица у којима ће учествовати 10 ученика. Сви ученици ће се упознати са основама виртуалне реалност, њеним бенефитима, великим потенцијалом, као и са основама 3Д рачунарске графике, програмирањем унутар Unreal Engine софтверске платформе, , припремом 3Д модела за виртуалну реалност. Време за завршетак пројекта је месец дана. 

          Са нама ће бити аутор „Апликације за виртуелну реалност“ – Ђорђе Ђорђић, инжењер рачунарске графике. Учесници ће бити ученици четвртог разреда Средње Техничке школе из Шапца.