Пројекат:„Од сванућа до постигнућа “ у Нишу

Подели вест

Предност ваншколских активности је што ученици не доживљавају учење као притисак и што су ослобођени формалности наставе у учионици. Зато је наставак пројекта из годишњег програма рада НК Ниш, „Од сванућа до постигнућа “ реализован у Научном клубу 1.04.2022. и обухватио је  припремне  активности, пре одласка на терен у потрагу за лишајевима.

У Научном клубу реализовано је предавање Утврђивање степена загађености ваздуха помоћу лишајева за ученике учеснике пројеката од стране стручњака који се бави проблематиком коју третира овај пројекат. Како лишајеви могу бити индикатори загађености  ваздуха објаснио је проф др Славиша Стаменковић, са Департмана за биологију  ПМФ-а у Нишу. Активност „Лишајске фунгије“ обухватила је упознавање ученика са грађом, врстама и улогом који лишајеви имају у оквиру биоценоза, као и преглед  много различитих врста лишајева из хербанизованог материјала.

Ученици су имали прилике да чују  како се ради узорковање лишајева у одређеним зонама, ко врши њихову детерминацију и како изгледају зоне у урбаним деловима.  На мапи Града Ниша приказане су им  „Зона пустиње“ – најзагађенији део града, „Зона борбе“ – средње загађени део и „Нормална зона“ -део града где је ваздух чист. Целокупно предавање, према коментарима ученика, веома је применљиво и занимљиво. Ученике у следећих 10 дана очекује теренски рад, када ће са  наставницима посетити три планиране локације и  истраживати присуство лишајева у центру града и на периферији.