“Причање математичких прича” у Смедереву

Подели вест

Научни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао је прву радионицу пројекта “Причање математичких прича” у оквиру Годишњег програма за 2021/2022 годину. Аутор пројекта је Мирјана Кокерић, наставница математике у ОШ „Бранко Радичевић“, Смедерево. Радионица је одржана у уторак, 10. маја. Пројекат се одржава и у оквиру овогодишње манифестације Мај месец математике.

Пројекат “Причање математичких прича” започет је радионицом “Презентација филма и приче” за ученике петог, седмог и осмог разреда. Ученици су имали прилику и да погледају изложбу „Математика око света“, Центра за промоцију науке, у оквиру манифестације Мај-месец математике, у холу Научног клуба.

Почетак радионице обележила је  дискусија о томе шта су то “математичке приче”, ко и када их прича, а ученици су дали своје аутентичне примере. Уз презентацију и филм ученици су могли да стекну увид у то како се у давним временима користила математика, како су се математичке приче преносиле кроз векове, како се данас математика примењује у свакодневном животу.

Ученицима су се највише допале приче о томе како је Талес измерио висину пирамиде, како се рачунао порез пре појаве рачунара, како се координате користе у игрицама и на мапама блага, и како се уз помоћ канапа може применити Питагорина теорема за рачунање површина поља.

Други део радионице донео је разоноду кроз обилазак изложбе и игру са “математичким мозгалицама”.

У трећем делу радионице ученици су имали прилику да креирају своје приче, да објасне одређене математичке појмове и проблеме и презентују своје приче другарима. Неки су изабрали да роботи причају њихове приче, док су  други презентовали примере са разломцима, транслацијом, пирамидама и круговима. Своје готове радове понели су са собом да у својим школама креирају мини изложбе пројекта.

Гости Научног клуба овог пута били су ученици петог  разреда ОШ ”Свети Сава” из Смедерева, са наставницом математике Зорицом Ђорђевић и ученице седмог и осмог разреда ОШ “Бранко Радичевић” из Смедерева, са наставницом математике Душанком Станковић.Ученици су са ове радионице отишли задовољни, уз жељу да поново, неком новом приликом, посете Научни клуб Смедерево.