Наука на улицaмa и градскoм тргу у Лесковцу

Подели вест

Европска недеља истраживача у Лесковцу почела је 26. септембра и из дана у дан водила нас је кроз предавања, излете, округле столове и радионице са фокусом споја науке и уметности, све до централне манифестације саме Ноћи истраживача. 

Европска ноћ истраживача је у Србији организована 13. пут, а у нашем граду 6. пут и то под слоганом „Наука је уметност“. 

Недељу истраживача започели смо у Дечијем музејону и Технолошком факултету Лесковац где смо кроз креативно сликарске радионице упознали научнике и проналазаче али и имали прилике да видимо како изгледа један дан научника/истраживача на факултету и завиримо у лабораторије које крију магичне тренутке проналаска и експеримената.

Од онлајн предавања које нам је омогућило да спознамо колико су наука и уметност сличне и испреплетене и где се заиста додирују, преко округлог стола где су нам наше успешне суграђанке представиле живот и рад уметнице и научнице па све до научног излета на једном од најпознатијих места у граду Спомен парка најављивали смо саму Ноћ истраживача која се већ паркирала на градски трг и нестрпљиво чекала да наступи.

Наши суграђани су уживали од почетка до самог краја дружећи се са глумцима вртића „Наше дете“ који су дочарали живот малог цвета и његову авантуру одрастања, са стрип цртачима који су припремили стрипове о нашим познарим научницима, са мејкерима из библиотеке који су им науку о људском телу приближили кроз 3Д технологију, са професорима  који су покушали да у мраку забележе светлеће фотографије, па све до екперимената и бубрећих боја и интерактивних поставка које су васпитачи и мали глимци припремили за све наше посетиоце. Ову незаборавну авантуру затворили смо флеш-мобом који је најавио следећу Ноћ истраживача.

Овогодишњи програм Европске ноћи истраживача организован је у сарадњи са: Технолошким факултетом Лесковац, Народним музејем у Лесковцу, Народном библиотеком „Радоје Домановић“, Лесковачким културним центром, Лесковачком школом стрипа „Никола Митровић Кокан“, Предшколском установом „Вукица Митровић“, Академијом јужна Србија – Одсек за технолошко-уметничке студије, Музичком школом „Станислав Бинички“, Креативни студио „Авангарда. 

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2022“ који представља највећи програм Европске комисије за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири. 

Пројекат ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art), чији је координатор Центар за промоцију науке, организовао је Европску ноћ истраживача у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институтом од националног значаја за Републику Србију, Природно-математичким факултетом из Ниша  и Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац.