Пројекат “Сасвим природно“ у Смедереву

Подели вест

У научном клубу Смедерево, 21. и 22. маја одржани су програми у оквиру пројекта “Сасвим природно“. Овај пројекат део је годишњег програма Научног клуба Смедерево за 2023/2024. годину, подржаног од стране Центра за промоцију науке.

Првог дана програма организован је научни кафе на коме су ауторка пројекта Марина Златановић и реализаторка радионице Јасминa Илић дискутовале о факторима који утичу на избор козметичких производа. Фокус је био на томе да ли је мирис и атрактивно паковање довољно да један козметички производ буде наш избор, као и на важности састојака приликом одабира производа. Гости кафеа били су ученици Економско -трговинске школе из Смедерева.

Дискусија се такође фокусирала на најчешће коришћене састојке у индустријској козметици и њихов утицај на здравље корисника. Неки од најчешће коришћених штетних састојака у индустријској козметици су парабени, формалдехид, силикони и сулфати. За све наведене састојке, постоји обимно истраживање које доказује директан штетан утицај не само на кожу, већ и на опште здравље.

У оквиру активности другог дана, ауторка пројекта Марина Златановић и Јасмина Илић  одржале су технолошку радионицу под називом: „Бирам Природно“. Током радионице, учесници пројекта су имали прилику да се упознају са саставом природних крема и сапуна, као и са процесом њиховог добијања.Када је реч о сапунима, фокус је био на „хладној“ и „врелој“ сапунификацији. Учесници су сазнали да се данашњи сапуни углавном производе фабричким путем, односно „врелом“ сапунификацијом. Постоји и метода „хладне“ сапунификације, која је једноставнија и лакша за извођење.

Друга радионица истог дана, „Са Природом на Ти“, пружила је прилику учесницима да се опробају у производњи сапуна и крема. Пре него што су почели са радом, учесници су прво научили како да правилно израчунају потребну количину састојака. Прва фаза је била мерење запремине калупа, па су на основу тога израчунавали количину уља потребна за израду сапуна.