Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ОПТИКА КРОЗ УРАДИ САМ ОГЛЕДЕ У УЖИЦУ

У Научном клубу Ужице 18. јануара одржане су четири радионице у оквиру пројекта „Оптика кроз уради сам огледе“, подржаног од стране Центра за промоцију науке на Јавном позиву

Радионице воде Далибор Рајковић, професор физике и информатике и Милена Живковић, дипломирани физичар – физичар за општу физику. Радионицама су присуствовали ученици од 6. до 8. разреда четири градске основне школе ОШ Нада Матић“, ОШ „Слободан Секулић“, ОШ „Душан Јерковић“ и ОШ „Прва основна школа Краља Петра II“.

Пројекат је намењен ученицима основних школа који су се на радионици упознали са градивом из геометријске оптике кроз предавање и већи број експеримената. На самом почетку радионице сваки ученик добија свеску за експерименте у којој записује претпоставке, запажања и закључке.  Кроз низ експеримената ученици праве холограм од делова диска, затим калеидоскоп различитих пречника, перископ, након тога следе експерименти са ласером где се упознају са дифузијом светлости и  законима геометријске оптике. На крају радионице ученицима и наставницима су подељене дипломе, а добили су и идеје како да направе неке од ових инструмената са мало материјала на часовима у школи. Неки од продуката радионица су остали у Научном клубу како би их користили и остали ученици.

ЗИМСКА ШКОЛА ЗА ДЕЦУ ЛЕСКОВЦА

У просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању од 1. до 14. фебруара 2019. године биће одржана Зимска школа

Уз подршку сарадника Научног клуба и Центра за стручно усавршавање у образовању осмишљен је богат и разноврсан програм кроз који ће бити обухваћене следеће области: енглески језик, народна традиција, физика, хемија, математика, јавни наступ (ТЕД клуб), програмирање, ликовна уметност, роботика, калиграфија, хералдика, музика…

У току зимске школе са реализацијом ће кренути и пројекат Чаша чисте воде Научног клуба који по Јавном позиву финансира Центар за промоцију науке.

Пројекат Чаша чисте воде је трилогија експеримената из хидростатике и прича о Чудаку који живи у шуми и пије чисту воду. Ова радионица је намењена друштвењацима који ће кроз експерименте имати прилике да упознају закон хидростатике. Циљ је да се физика представи кроз бајку о Чаши чисте воде. Верујемо да ће овако испричана наука бити инспирација и за учитеље и наставнике, да своју мисију претворе у бајку.

ШАБАЧКЕ НАУЧНЕ ЗИМСКЕ ИГРАРИЈЕ

У жељи да нашој шабачкој деци са сеоског и градског подручја пружимо један вид неформалног образовања, одлучили смо да им предстојећи распуст пружимо више од игре, а довољно за нова са(знања) – Зимске радионице ЦСУ под називом „Шабачке научне зимске играрије”.

Позивамо вас да узмете учешће у „Шабачким научним зимским играријама“, које ће се одржавати почевши од 4. фебруара у Научном клубу (ЦСУ Шабац, Николе Тесле 1а) и организовано доведете своје ученике и децу како би били део креативних радионица.

СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА У ШАПЦУ

Пројекат „Соларна енергија спој више наука“ је програм под покровитељством Центра за промоцију науке намењен наставницима, стручним сарадницима и ученицима из основних школа

Предавање кроз пројекат представљало је део стручног усавршавања наставника, а одржали су га дипломирани инжењер електротехнике Звонко Гашпаровић из Новог Сада, Горан Јовишић професор информатике и Тања Радованов, професор информатике из Кикинде.

У оквиру пројекта реализовано је и такмичење Основних школа у изради макета, power point презентација, плаката, литерарних радовова, цртежа… Ученици шабачких основних школа презентовали су радове својим друговима из разреда у овиру часова и пројектне наставе из предмета: музичко, ликовно, мамтематика, француски, физика, ОТО, српски језик…

Увидом у послате материјале за такмичење које је организовано у сарадњи са ЦСУ Шабац а у оквиру пројекта “Соларна енергија спој више наука“ реализовано уз подршку Центра за промоцију науке из Београда. Kомисија за одабир и награђивање радова донела је одлуку да се награде следеће шабачке школе и наставници:

Основна школа „Вук Караџић“ Мачвански Причиновић, ментор Снежана Шалаи Тибор, професорка музичке културе и Основна школа “Мајур“ из Мајура, ментор Драгана Шуковић, професорка географије.

Радови које су приложили именовани наставници из ове две школе показују највиши ниво креативности, рада, труда, масовности, развијања свести о значају коришћења обновљивих извора енергије тј. соларне енергије, учење откривањем, учење кроз игру, активно учење и друге битне чињенице које доприносе квалитетној настави заснованој на методичким, етичким, проверљивим и научним чињеницама.

Захваљујемо се свим наставнициам и школама који су послали своје радове и на тај начин допринели развијању свести код својих ученика и колега о употреби соларне енергије.

ПРОЈЕКАТ „ОЛТАР НАУКЕ“ У НИШУ

Након прве активности и предавања о четири елемента, 25.12.2018. године, спровођење пројекта „Олтар науке“ настављено је у школама које су се пријавиле да буду учеснице

Ученици су подељени у групе од којих је свака изабрала по један елемент за свој истраживачки рад. Рад група се одвијао самостално, уз менторство наставника који деци предају у школи и аутора пројекта. На завршној презентацији ученичких истраживачких радова, одржаној у Научном клубу РЦ-а, представљени су радови ученика: ОШ „Свети Сава“- две групе ученика имале су истраживачке радове за елемент вода, под менторством наставнице Гордане Рилак; ОШ „Ћеле кула“ – истраживачки рад за елемент ваздух, под менторством наставника Миодрага Петровића и ОШ „Бранко Миљковић“ – истраживачки рад за пети елемент љубав, под менторством наставнице Данијеле Тешић.

За најбољи рад награђени су ученици Јована Дикић, Вељко Ђурић и Маша Михајловић из ОШ „Ћеле кула“.
У оквиру пројекта се уз помоћ аутора одвијао и креативни процес кроз настајање заједничке слике која има назив ,,Олтар науке“ која је поклоњена Регионалном центру и налазиће се на зиду Научног клуба. Пројекат који је финансијски подржан од стране Центра за промоцију науке, реализовале су професорке др Татјана Крстев Михаилов и Наташа Ћирић.