ОПТИКА КРОЗ УРАДИ САМ ОГЛЕДЕ У УЖИЦУ

Подели вест

У Научном клубу Ужице 18. јануара одржане су четири радионице у оквиру пројекта „Оптика кроз уради сам огледе“, подржаног од стране Центра за промоцију науке на Јавном позиву

Радионице воде Далибор Рајковић, професор физике и информатике и Милена Живковић, дипломирани физичар – физичар за општу физику. Радионицама су присуствовали ученици од 6. до 8. разреда четири градске основне школе ОШ Нада Матић“, ОШ „Слободан Секулић“, ОШ „Душан Јерковић“ и ОШ „Прва основна школа Краља Петра II“.

Пројекат је намењен ученицима основних школа који су се на радионици упознали са градивом из геометријске оптике кроз предавање и већи број експеримената. На самом почетку радионице сваки ученик добија свеску за експерименте у којој записује претпоставке, запажања и закључке.  Кроз низ експеримената ученици праве холограм од делова диска, затим калеидоскоп различитих пречника, перископ, након тога следе експерименти са ласером где се упознају са дифузијом светлости и  законима геометријске оптике. На крају радионице ученицима и наставницима су подељене дипломе, а добили су и идеје како да направе неке од ових инструмената са мало материјала на часовима у школи. Неки од продуката радионица су остали у Научном клубу како би их користили и остали ученици.