Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Пројекат Де Сет Лаб у Нишу

У Научном клубу Ниш, настављена је реализација радионица у пројекту Де Сет Лаб. Пројекат је одобрен по јавном позиву Центра за промоцију науке за 2020. годину.

У суботу, 20. марта одржана је трећа онлајн радиониц за ученике основних и средњих школа. Ученици су имали прилике да експериментално открију или провере законе одбијања и преламања таласа и да упознају феномен тоталне рефлексије светлости, а све у виртуелним лабораторијама са великим степеном визуелизације. Полазници радионице експериментално су проучавали висину, боју и јачину звука, открили Доплеров ефекат у акустици и на основу истог процењивали брзину звука у ваздуху.

Геометријом о светлости је назив четврте онлајн радионице одржане 27.03.2021. Током радионице ученици су проучавали преламање светлости и виђење предмета кроз сочива различитих карактеристика, открили физичку основу кратковидости и далековидости и њихових корекција, као и друге манифестације природе светлости.Након сваке радионице, урађена је еваулација кроз упитник о очекивањима, тешкоћама и задовољству учешћа на радионицама. Завршна активност биће одржана 9.04.2021.године.

Радионице реализује мр Ивана Круљ, професор физике и аутор пројекта.

Осам година Парка науке у Шапцу

Добродошли у Парк науке у Шапцу, јединствено место где наука живи а невидљиво осетиш. Дана 26.03.2021. године Парк науке у Шапцу обележава осам година постојања и рада. За ових осам година, у нашем Парку науке забележено је 199 посета и чак 12283 посетилаца. Какве су то научне, фантастичне, обичне а необичне приче Парка науке који свакодневно привлачи посетиоце различитих година

Кратак историјат Парка науке
У Центру за стручно усавршавање у Шапцу 26. марта 2013. године отворен је Парк науке на отвореном први такве врсте у Србији. Овај пројекат остварен је у сарадњи са Институтом за физику, Друштвом физичара Србије, Центром за промоцију науке и Народним музејем у Шапцу. Аутори пројекта су проф. др Мирјана Божић Поповић са београдског Института за физику у Београду,мр Татјана Марковић Топаловић, професор у Медицинској школи „Др Андра Јовановић“ и др Горан Стојићевић, професор на Академији струковних студија Шабац – одсек за пољопривредно – пословне студије и туризам.

Циљ Научног парка јесте да на отвореном, јавно доступном зеленом простору прикаже аутентичне примере научних феномена и да се посетиоци упознају са њима на интерактиван начин. Садржај Парка науке намењен је свим узрастима, а инспирише откривање разноврсних закона природе и разумевање природних наука. Парк науке је направљен у оквиру Центра за стручно усавршавање Шабац, и данас у њему постоје 34 научна експоната. И осам година касније, Парк науке функционише у оквиру Центра за стручно усавршавање Шабац којим руководи директор Бранко Филиповић, а стручна служба туристичког вођења кроз парк доступна је радним данима и викендом у туристичкој сезони.

Шта је Парк науке?
Јединствен у региону,Парк науке у Шапцу је путовање кроз знање и кроз време. Научне инсталације откривају и објашњавају свет и појаве у њему, приказују аутентичне научне феномене из области: физике, астрономије, географије, биологије, математике хемије, алтернативних извора енергије и још много тога. У интеракцији са инсталацијама можете постати жива казаљка на сунчаном сату и својом сенком показати тачно време, на Брахистохрони доказати да најкраћи пут није увек и најбржи, преко параболичних огледала чути звук који је 20 метара даље. И то није све! На глобусу ДИНГ можете реално пратити природне појаве као што су смена дана и ноћи и смена годишњих доба, код нас можете одиграти и партију шаха и бити део оптичке илузије због које више нећете веровати сопственим очима…Током вожње Динамо бицикла можете производити електричну енергију и пунити свој мобилни телефон,а када седнете на љуљашку нашег Ремен система ако сте довољно снажни можете подићи тежину свог тела, а наши најмлађи посетиоци могу бити део сазнајно – игровне авантуре где ће играти Школице и својим скакутањем производити струју. Ми верујемо у знање, зато инспиришемо и подстичемо све зналце и радозналце и заједно са њима откривамо и објашњавамо свет научних тајни… Главни Булевар у којем се налазе аналематски часовник и модел гриничког меридијана је Миланковићев булевар, а из њега се гранају улице Чарлса Дарвина, Мендељејева, Улица шапутања и Цвијићев сокак. Интересантна чињеница је да се Парк науке, односно зграда Центра за стручно усавршавање налази у улици која заиста носи име проналазача Николе Тесле.

Коме је намењен?
Научни експонати су прилагођени и причом наше стручне водичке службе, а приближени су и свим узрастима, тако да сви могу да уче, али и да предају у нашем Парку науке. Ово је место на коме се траже одговори и постављају нова питања. У Парку науке постоје научне табле са којих можете читати и информисати се самостално о свим научним експонатима.

Позивамо све ученике и учитеље, наставнике и професоре, спремне да уче и усавршавају се, да заједно са нама откривају научне тајне, боље упознају свет и живот. У духу образовног,сазнајног, културног и омладинског туризма, Парк науке у Шапцу је место које ћете волети.

Недеља хемије-хемија и уметност у Нишу

Наставници хемије основних и средњих школа и ученици средњих школа , имаће прилике да у периоду 5-7.04.2021. учествују у пројекту Недеља хемије- хемија и уметност. Пројекат је одобрен по годишњем програму, реализује се уз финансијску помоћ Центра за промоцију науке, на интернету, посредством Зум платформе.

Пројекат почиње 5. априла 2021. у 19:00 часова предавањем за наставнике. Тема је примена хемије у проучавањеу културног наслеђа, предавач проф др Весна Станков Јовановић, са Департмана за хемију Природно математичког факултета у Нишу. Затим се програм наставља радионицама за средњошколце које прате програм предавања. Радионице ће се реализовати у терминима 6.04.2021. и 7.04.2021. од 19:00 часова.

Прва радионица: Пигменти у храни: носиоци боје и друге важне особине и улоге; предавач доц. др Снежана Јовановић (Департман за хемију, ПМФ Ниш).
Друга радионица: Додај свету мало боје: Индикатори –виртуози у хемијској анализи, предавач доц.др Јелена Мрмошанин (Департман за хемију, ПМФ Ниш).

Други део пројекта обухвата радионице, које ће уживо током маја месеца бити реализоване у лабораторијама Департмана за хемију, ПМФ-а Ниш: Стварање живописних „хемијских пејзажа“ кроз различите експерименте.Пријава за учешће доступна је свим ученицима и наставницима школа из округа Нишавски, Пиротски и Топлички.

Пројекат Романтизам из другог угла у Нишу

У виртуeлнoм прoстoру, нa интeрнeту, 24.03.2021. рeaлизoвaн je прojeкaт Нaучнoг клубa „Рoмaнтизaм из другoг углa“.Пројекат је одобрен као део годишњег програма и финансијски је подржан од стране Центра за промоцију науке.

Учeници у улoгaмa српских рoмaнтичaрa: Брaнкa Рaдичeвићa, Ђурe Jaкшићa, Joвaнa Joвaнoвићa Змaja и Шaндoрa Пeтeфиja и учeницe у улoгaмa Mинe Кaрaџић и Ружe Личaнин, прeдстaвили су oвaj књижeвнo-умeтнички пoкрeт нa интeрeсaнтaн нaчин. Уз учeшћe сoлистe нa клaвиру, учeници су рeцитoвaли и пeвaли пeсмe ових песника.

Иaкo првoбитнo зaмишљeн кao научна прeдстaвa – фoрмa oвoг прojeктa прилагођена је за онлајн извођење и преточена je у интeрaктивнo дружeњe и учeњe свих присутних нa Зум плaтфoрми. Реализацији на интернету, предходило је истраживање кроз које су ученици прошли од избора и постављања теме, поделе улога, одлука о току представе до саме презентације и тумачења резултата.

Кроз сталну партиципацију и консултовање ученика, потврђена је њихова улога ко-истраживача и укључивањем у читав процес, ученици су показали самосталност, одговорност и флексибилност у односу на првобитни нацрт пројекта. Чeтрдeсeт пeт присутних наставника, нису били гости на презентацији, већ су укључeни у рaд и учeњe пoпуњaвaњeм упитникa и зaвршнoг квизa o чињеницама из живота и кoмпoзициjaмa нaстaлим пo тeкстoвимa пoбрojаних рoмaнтичaрa.

У прojeкту су учeствoвaли учeници чeтвртoг рaзрeдa Eкoнoмскe шкoлe из Нишa: Бранко Миленковић, Наталија Миладиновић, Филип Крстић, Ива Игић, Димитрије Миљковић, Тамара Стојановић, Антонио Павловић, Милица Рајковић и њихова професорка српскoг jeзикa и књижeвнoсти Oливeрa Aризaнoвић.

Огледи кроз игру у Рановцу

Научни клуб Рановац, реализује прву од четири радинице у оквиру пројекта ”Огледи кроз игру”, који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. . Прва радионица реализоваће се у току прве недеље априла, 9.04. а остале три до краја априла. Представљање пројеката одржано је у школи, чији су ђаци били део радионице. Тема пројекта је уочавање и слободно исказивања запажања о природним феноменима кроз игровне активности, експерименталне и хеуристичке методе.

Пројекат, Огледи кроз игру, нам открива мистерије природних феномена који нас окружују и уче нас да је оглед неопходан додатак знању младих који се интересују за науку. Мислити у духу науке значи разумети појаве које се свакодневно дешавају око нас. Циљна група су сви они који желе да кроз игролике активности докажу валидност природних феномена.

Током овог пројекта извешће се више огледа из области материјала, енергије, гравитације и кретања. Неки од њих су једноставни, други сложени, а сви они лако могу да се изведу од материјала пронађеног у кући. Огледи садже бројне појмове из науке, а за лакше извођење користе се модели и аналогије. Модели омогућавају да се уочи динамика неког процеса. Аналогије представљају сличне али упрошћене поступке којим се неке физичке појаве или процеси у природи разјашњавају . Циљ је стицање знања о променама материјала; стицање знања о сличностима и разликама међу течностима; оспособљавање ученика за самостално закључивање о својствима воде и других течности као растварача; обнављање и проширивање знања о различитим факторима који утичу на кретање тела; утврђивање знања о утицају Земљине теже на тела; оспособљавање за самостално учење и проналажење информација; оспособљавање ученика за извођење огледа; развијање техника сазнајног процеса: посматрање, уочавање, упоређивање, слободно исказивање запажања.

Огледи су непроцењиво важна вежба којом се стиче самопоуздање и ствара жеља да се слободно испољава иницијатива, учи и ради. Мало – помало па ћемо почети да посматрато стварност веселијим и паметнијим очима. Кроз практичан рад упознајемо и себе. Нема знања које ничему не служи.

ПРИРОДА ЗА ВОДУ У НАУЧНОМ КЛУБУ ШАБАЦ

Једна у низу активности ширења научне коминикације међу децом виртуелним путем одржана је јуче у Научном клубу Шабац. У сарадњи са Центром за промоцију науке током наредних годину дана организоваћемо најразличитије програме који су намењени, не само деци, већ и свим заинтересованим Шапчанима.

Поводом Светског дана вода у оквиру Научног клуба Шабац одржана је онлајн радионица коју смо поделили на три видео записа. Млади биолог Данијела Марковић и њена колегиница Светлана Милутиновић наставница енглеског језика кроз корелацију ова два предмета повели су ученике у тему значаја воде, и проблема загађености воде. Такође су добили упутсва о начинима смањења штете настале као последица загађености воде. Деца су кроз онлајн радионицу добила инструкције како да учествују у решавању проблема загађености воде.

На радионици Природа за воду научили су нешто више о најчешћим изворима загађености воде користећи различите боје којима су бојили воду и користећи уље којим су указали на једног од највећих загађивача воде нафту.

Наставићемо са обележавањем одређених светских дана кроз радионице у оквиру Научног клуба Шабац.

”БЕЗ ДИЛЕМЕ РАЗРЕШИМО ХЕМИЈСКЕ ПРОБЛЕМЕ” у Крагујевцу


На Институту за хемију Природно математичког факултета у Крагујевцу, ове године су, четврти пут за редом реализоване радионице за даровите ученике основне школе под називом „Без дилеме разрешимо хемијске проблеме“.

Радионице организује Институт за хемију у сарадњи са Научним клубом Центра за образовање Крагујевац.

Ученици осмог разреда имали су прилику да под менторством професора са Института за хемију ПМФ-а у Крагујевцу прођу неке од најзахтевнијих, а уједно и најзанимљивијих проблема са којима се учесници сусрећу у оквиру наставе хемије.

Одређене тематске јединице су ученицима представљене кроз савремене методе активног учења путем извођења лабораторијских експеримената, рада у групама, као и индивидуалним радом са наставником.

Радионице су реализоване у два термина, у суботу, 13. марта и у петак 19. марта 2021. године

„РАДНО + АКТИВНО = РАДИОАКТИВНО“ у Крагујевцу

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у петак 19.03.2021.године, онлајн радионице у оквиру пројекта „Радно + активно = Радиоактивно“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима. 

Циљ пројекта је да пробуди у ученицима страст за знањем односно страст за целоживотним учењем. Кроз симулације, учесници су сазнали више о нуклеарној енергији, шта је Гајгеров бројач, о јонизујећем зрачењу и који су то пет неочекиваних извора зрачења: ваздух и тло, храна, сунце, летење авионом и мобилни телефони.

Реализатори радионица су: Милена Живковић и Алекса Ђурђевић, са Института за физику Природно – математичког факултета у Крагујевцу.

У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, радионице су реализоване у онлајн формату, путем Microsoft Teams платформе. На радионицама је укупно присуствовало 20 ученика средњих школа у Крагујевцу и региону.

КОНЦЕРТ ЗА ФИЗИКУ И ДВА ЛОКВАЊА БЕЗ ПАЊА у Крагујевцу

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у среду, 17.03.2021. године, радионице у оквиру пројекта „Концерт за физику и два локвања без пања“,који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима. Радионице су реализоване у ОШ „Живадинка Дивац“, у Крагујевцу и укупно је на две радионице присуствовало 27 ученика и 2 професорке разредне наставе.

Пројекат има за циљ да, промовише и популаризује науку уз подизање научне писмености, развијање позитивног става према науци и способности повезивања знања из различитих области науке и уметности

Аутори и реализатори пројекта су: Јелена Радовановић, наставник физике у ОШ „Слободан Секулић“ у Ужицу, Ивана Тодоровић, наставник физике и информатике и рачунарства у ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ у Сирогојну и Владан Младеновић, наставник физике у ОШ „Иван Вушовић“ у Ражњу.

На радионицама, учесници су имали прилику да направе различите жичане инструменте и друге изворе звука различитих фреквенција. Измере фреквенцију направљених извора и увежбају заједничко извођење једноставне мелодије на направљеном инструменту. Читав концепт заснован је на вршњачком учењу уз подстицање сарадње и комуникације међу децом.

У складу са актуелном епидемијском ситуацијом, радионице су реализоване за мање групе ученика, уз поштовање свих прописаних мера заштите.

Сателитско осматрање у животној средини – пројекат у Лесковцу

У понедељак 15. марта 2021. године, у скраћеном саставу због епидемиолошке ситуације, кренуо је са реализацијом пројекат „Сателитско осматрање у животној средини“ који се реализује и финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке.

Пројекат је замишљен као низ од шест радионица на којима ће средњошколци учествовати у изради еколошког атлата за град Лесковац, а поред тога имаће прилику да науче како раде сателити, како се користе различити подаци који су продукт сателитског снимања и како се прикупљају подаци о клими и животној средини уз помоћ сателита и бежичних метеоролошких станица.

На првој радионици које одржана у понедељак ученици средњих школа града Лесковца имали су прилике да се упознају са активностима које предстоје али и крајњим резултатима пројекта.

Поред основних циљева пројекта, ширење еколошке свести код учесника и оспособљавања учесника да самостално израђују географске и еколошке карте, Научни клуб на југу богатији је за још једно наставно средство – метеоролошку станицу.

Метеоролошка станица која ће бити постављена у дворишту Центра за стручно усавршавање у образовању може вам путем аликације WeatherHub у сваком тренутку представити колико је тренутно степени, количину падавина, брзину и смер ветра и колика је влажност ваздуха у чувеном граду роштиља!

Аутор и реализатор овог пројекта је наш сарадник Никола Младеновић, мастер инжењер заштите животне средине. Видео најаву можете видети на следећем линку.