Пројекат Де Сет Лаб у Нишу

Подели вест

У Научном клубу Ниш, настављена је реализација радионица у пројекту Де Сет Лаб. Пројекат је одобрен по јавном позиву Центра за промоцију науке за 2020. годину.

У суботу, 20. марта одржана је трећа онлајн радиониц за ученике основних и средњих школа. Ученици су имали прилике да експериментално открију или провере законе одбијања и преламања таласа и да упознају феномен тоталне рефлексије светлости, а све у виртуелним лабораторијама са великим степеном визуелизације. Полазници радионице експериментално су проучавали висину, боју и јачину звука, открили Доплеров ефекат у акустици и на основу истог процењивали брзину звука у ваздуху.

Геометријом о светлости је назив четврте онлајн радионице одржане 27.03.2021. Током радионице ученици су проучавали преламање светлости и виђење предмета кроз сочива различитих карактеристика, открили физичку основу кратковидости и далековидости и њихових корекција, као и друге манифестације природе светлости.Након сваке радионице, урађена је еваулација кроз упитник о очекивањима, тешкоћама и задовољству учешћа на радионицама. Завршна активност биће одржана 9.04.2021.године.

Радионице реализује мр Ивана Круљ, професор физике и аутор пројекта.