Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Spelling Bee – финално такмичење

У оквиру реализације активности предвиђених Годишњим програмом рада Научног клуба Крагујевац, који се финансира од стране Центра за промоцију науке, у суботу, 11. децембра 2021. године, реализовано је финално такмичење у оквиру пројекта „Spelling Bee“. 

У занимљивој и напетој борби, победу је однео тим ОШ „Светозар Марковић“ из Крагујевца. Друго место су освојили ученици Прва крагујевачке гимназије, треће тим ОШ „Карађорђе“ из Раче, а четврти су били ученици ОШ „Светолик Ранковић“ из Аранђеловца.

Примарни циљ овог програма је да се оснаже ученици у вештини спеловања енглеског језика кроз занимљиво такмичење које подстиче тимски рад и такмичарски дух. Поред тога, на овај начин популаризујемо лингвистику као науку о језику, кроз искуствено учење и развој језичких вештина.

Аутор и реализатор је др Ненад Миладиновић, професор енглеског језика и књижевности, саветник спољни сарадник ШУ Крагујевац.

Честитамо победницима и тимовима који су учествовали у овом занимљивом такмичењу.

„ВАНВРЕМЕНСКИ ЉУДИ“ у Смедереву

Научни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао је завршну радионицу пројекта „ВАНВРЕМЕНСКИ ЉУДИ“ у оквиру Јавног позива Центра за промоцију науке, Београд, за 2019/2020 годину.

Аутори и рeализатори пројекта су Драган Стошић и Предраг Стојановић, професори физике, запослени у основној школи ОШ „Вожд Карађорђе“ у Лесковцу.

Завршна радионица у оквиру пројекта ВАНВРЕМЕНСКИ ЉУДИ“ који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке, одржана је у понедељак, 13.12.2021. године, од 12 до 14.30 часова.

На радионици је било присутно 15 ученика 7. и 8. разреда основне школе „Др Јован Цвијић“ из Смедерева, и 3 ученика 7. и 8. разреда основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Вранова, са професором физике Драганом Крстићем.

Из угла историје и физике, кроз предавање и екперименте,представљена је генијалност Леонарда да Винчија и Николе Тесле.

На радионици, ученици су имали прилику да састављају Да Винчијеве мостове из делова без везивања и лепљења, као и да науче како се из електричне струје састављају струјна кола, уз помоћ Теслиног транформатора, а магични свет електрицитета упознали су кроз Теслину куглу. Након радионице, уследио је квиз знања, кроз питалице, скривене појмове, укрштенице и асоцијације, где су ученици могли да покажу знање из познавања живота и рада поменутих, славних „ВАНВРЕМЕНСКИХ ЉУДИ“.

Свим ученицима и професорима подељени су часописи „Елементи“, Центра за промоцију науке како бисмо и даље остали у корак са науком и инспирисали се за будуће активности.

А шта планета мисли о прослави Нове године?

Препоручени узраст: Од 7 до 107 година
Трајање: 30 мин.

Да ли сте знали да је потребно да барем 15 година користимо једну пластичну јелку да бисмо ублажили штету по околину која настане њеном производњом? А да се након сваког ватромета у ваздуху задржавају трагови метала и гасови стаклене баште? Нова година нам доноси празнично расположење и бројне одлуке о новим почецима и зато, хајде да овога пута сазнамо шта све можемо да поправимо да би се Земља осећала боље! Нека 22. април не буде једини дан када и она слави са нама! У овој радионици имаш прилику да попричаш са нашом планетом и сазнаш који је најбољи начин да прославиш Нову годину! 

Знање покажи – Деда Мразу помажи!

Прeпоручени узраст: од 12 до 112 година
Трајање: 40 минута

У новогодишњу авантуру крени, 
Али се пре тога добро припреми! 
Деда Мразов помоћник ћеш постати, 
И на том путу не смеш посустати! 
 
Мозгалице ћеш добити разне, 
Да дечје руке не остану празне.
Деда Мраз је постао забораван јако, 
Али уз тебе, поклоне ће поделити – лако! 

Шта је новогодишња атмосфера без ирваса, снега, санки и Деда Мраза? Ипак, овог пута ће пут до поделе поклона бити мало тежи. Помози заборавном Деда Мразу око математичких, физичких и географских изазова и осигурај да сва деца на време добију своје поклоне!

Сви Деда Мразови љубимци

Прeпоручени узраст: oд 1. до 4. разреда основне школе
Трајање: 35 минута

Свима je некад потребна помоћ – тако и Деда Мразу док током зиме спрема бројне поклоне. Да би се осигурао, Деда Мраз има много животиња помоћника, по целом свету. Зато, пођи са нама у авантуру како бисмо видели ко је све то Деда Мразу битан и драг! Сазнаћемо зашто су баш те животиње добиле посао новогодишњих помоћника, као и да ли живе близу својих другара. Проверићемо и како своје дане проводе кад се зима заврши. Тако ћемо знати да ли на њихову помоћ можемо рачунати и у будућности! Биће то права новогодишња авантура кроз биологију.

Пројекат Еколошко образовање и васпитање у Нишу

Друга активност у пројекту Еколошко образовање и васпитање , који се уз финансијску подршку Центра за промоцију науке, реализује кроз годишњи програм Научног клуба Ниш, планирана је за среду 22.12.2021. г.

Радионица под називом „ Знањем против страха“ намењена је ученицима основних школа и наставницима који предају предмете Биологија и Чувари природе. Радионица садржи презентације о врстама инсеката према којима постоји страх да су опсани за људе. Циљ радионице је да се учесницима пруже праве информације и знања о појединим инесктима како би знали правилно да се понашају у њихом присуству и тиме превазиђу страхове који се уче преношењем погешних информација о овим врстама.Након презентације о инсектима моћи ће да проуче препарирано стршљеново гнездо и примерке стршљена уз инструкције ентомолога.

Реализатори активности су стручњаци из Завода за заштиту природе Србије : Наташа Панић, андрагог са вишегодипњим искуством у осмишљавању, креирању и организацији образовних програма у области заштите природе и животне средине. за различите циљне групе: наставнике, ученике, локлане заједнице, управљаче заштићеним подручјима, новинаре, доносиоце одлука, стручну и најширу јавност и

Александра Затезало – Има вишегодишње ангажовање у изучавању и заштити угрожених врста инсеката и заштити биодивезитета, ради на изради студија заштите за заштиту подручја као природних добара. Аутор и коаутор значјаних радова и књига у области ентомофауне. Учествује у бројним еколошким радионицама за децу и ученике на тему заштите инсеката и заштите природе.

„ЦНЦ технологије“ у Кикинди

У Мејкерс спејс простору Центра за стручно усавршавање у Кикинди одржана је обука на ЦНЦ машини од 8-10. децембра 2021. године, а реализатор обуке био је Небојша Миљевић. Обука је део годишњег плана који је одбрен на Јавном позиву Центра за промоцију науке 2021. године. Обука је трајала 3 дана и присуствовало је 35 полазника.

Први дан: Основе ЦНЦ технологије

Настанак и развој ЦНЦ машина, Нивои управљања

У данашње време машинска индустрија је незамислива без CNC машина. По конструкцији, ЦНЦ машине се не разликују пуно у односу на ручно контролисане машине. Основна разлика је додатак управљачке јединице и мотора који покрећу погонске осовине. Брзина обраде, прецизност, смањен број шкарта… само су неке од предности CNC машина у односу на ручно управљање. Постоји више нивоа управљања, нумеричко управљање, компијутерско нумеричко управљање, директно управљање и адаптивно управљање.

Други дан: Наредбе за управљање ЦНЦ машинама

G-code,  M-code, Ручно писање наредби, Генерисање наредби помоћу софтвера

G-code је врста симболичког кода који се користи за навођење и контролу нумерички управљаних машина. G-code –ом се задаје брзина кретрања, правац и начин кретања, брзина обрадне главе… M-code представља додатни код G-codu  који контролише не геометријске функције као на пример стартовање и заустављање ротације обрадне главе, измена алата, укључивање и искључивање расхладне течности…Писање кода за CNC машине за простије облике и потребе може се израдити ручно.Данас постоји велики број софтверких решења за брзу и тачну израду кода.

Трећи дан: Практичан рад

Припрема машине и алата за рад, Пуштање у рад мини модела 

Припрема CNC машине за рад подразумева неколико операција. Постављање и причвршћивање обратка, одређивање нулте тачке предмета обраде, контролне тачке алата. Технолошка документација приликом израде комада треба да садржи следеће елементе-План операција и захвата, План стезања предмета обраде, План алата, План резања, Програмска листа.

Ново предавање Препознајемо псеудонаучне подвале у Лесковцу

Научни клуб Лесковац у среду, 15. децембра 2021. године организује ново предавање у серијалу „Препознајмо псеудонаучне подвале у медицини и психологији“. Предавање се организује у просторијама центра за стручно усавршавање у образовању, а за све заинтересоване који не могу да присуствују, припремљен је и онлајн пренос.

Овај пројекат финансиран је по Јавном позиву Центра за промоцију науке који је доступан сваке године, установама и појединцима који могу да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике.

Подаци за приступ онлајн предавању:

https://us02web.zoom.us/j/87275526570…

Meeting ID: 872 7552 6570
Passcode: 506124

Финале такмичења Spelling Bee у Крагујевцу

Финале такмичења у спеловању речи на енглеском језику „Spelling Bee“, реализује се у суботу, 11. децембра 2021. године, у Првој крагујевачкој гимназији. Почетак такмичења је 10 часова.

У финале такмичења су се пласирали школски тимови из следећих школа:

  • Прва крагујевачка гимназија, Крагујевац;
  • ОШ „Светолик Ранковић“, Аранђеловац;
  • ОШ „Карађорђе“, Рача и 
  • ОШ „Светозар Марковић“, Крагујевац.

Тимови наведених школа имаће прилику да се такмиче у вештини спеловања речи,  у занимљивом такмичењу које подстиче тимски рад и такмичарски дух.

С обзиром на актуелну епидемијску ситуацију није могуће да публика буде присутна непосредно у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије. Због тога, финале такмичења Центар за образовање Крагујевац преносиће уживо на свом сајту.

Линк за праћење финалног такмичења: https://www.centarzaobrazovanjekg.edu.rs/finale-takmicenja-spelling-bee/

Овај програм финансира Центар за промоцију науке.

Нека најбољи победи! Видимо се!

Препознајемо псеудонаучне подвале у Лесковцу

У суботу, 4. децембра 2021. године, у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању одржано је прво предавање у оквиру пројекта „Препознајмо псеудонаучне подвале у медицини и психологији“. Овај пројекат финансиран је по Јавном позиву Центра за промоцију науке који је доступан сваке године, установама и појединцима који могу да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике.

Пројектне активности обухватају истраживање које су током октобра спровели аутори на наменски урађеном упитнику на узорку од 648 учесника, чији је циљ био да се утврди у којој мери испитаници верују у псеудонаучне теорије карактеристичне за медицину и психологију и у које теорије највише верују, као и два предавања.

Предавања ће обухватити теме: како изгледа научна методологија у медицинским и психолошким истраживањима, које логичке грешке су у основи псеудонаучних теорија и како их препознати, како наћи поуздане податке засноване на научним истраживањима, које су опасности веровања у псеудонаучне заблуде када су у питању медицина и психологија, које заблуде везане за тренутну пандемију су најопасније…

Ову тему у  Лесковцу пратило је 32 учесника како у простору тако и преко ЗУМ платформе.

Аутори и реализаотори овог пројекта су Стеван Станојевић, психолог, КБТ и Схема терапеут под супервизијом и Александар Ивковић, др спец радиологије.

Следеће предавање у оквиру пројекта реализоваће се 15. децембра 2021. године у Научном клубу Центра за стручно усавршавање у образовању.

Приступни линк је:

Topic: Prepoznajmo pseudonaučne podvale u medicini i psihologiji II, Leskovac

Time: Dec 15, 2021 06:00 PM Budapest

Join Zoom Meeting

Meeting ID: 872 7552 6570

Passcode: 506124