„ЦНЦ технологије“ у Кикинди

Подели вест

У Мејкерс спејс простору Центра за стручно усавршавање у Кикинди одржана је обука на ЦНЦ машини од 8-10. децембра 2021. године, а реализатор обуке био је Небојша Миљевић. Обука је део годишњег плана који је одбрен на Јавном позиву Центра за промоцију науке 2021. године. Обука је трајала 3 дана и присуствовало је 35 полазника.

Први дан: Основе ЦНЦ технологије

Настанак и развој ЦНЦ машина, Нивои управљања

У данашње време машинска индустрија је незамислива без CNC машина. По конструкцији, ЦНЦ машине се не разликују пуно у односу на ручно контролисане машине. Основна разлика је додатак управљачке јединице и мотора који покрећу погонске осовине. Брзина обраде, прецизност, смањен број шкарта… само су неке од предности CNC машина у односу на ручно управљање. Постоји више нивоа управљања, нумеричко управљање, компијутерско нумеричко управљање, директно управљање и адаптивно управљање.

Други дан: Наредбе за управљање ЦНЦ машинама

G-code,  M-code, Ручно писање наредби, Генерисање наредби помоћу софтвера

G-code је врста симболичког кода који се користи за навођење и контролу нумерички управљаних машина. G-code –ом се задаје брзина кретрања, правац и начин кретања, брзина обрадне главе… M-code представља додатни код G-codu  који контролише не геометријске функције као на пример стартовање и заустављање ротације обрадне главе, измена алата, укључивање и искључивање расхладне течности…Писање кода за CNC машине за простије облике и потребе може се израдити ручно.Данас постоји велики број софтверких решења за брзу и тачну израду кода.

Трећи дан: Практичан рад

Припрема машине и алата за рад, Пуштање у рад мини модела 

Припрема CNC машине за рад подразумева неколико операција. Постављање и причвршћивање обратка, одређивање нулте тачке предмета обраде, контролне тачке алата. Технолошка документација приликом израде комада треба да садржи следеће елементе-План операција и захвата, План стезања предмета обраде, План алата, План резања, Програмска листа.