Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

„Научна учионица: друштвени и рачунарски аспект науке“у Крагујевцу

У сарадњи са удружењем „Алмагест“ 6.11.2021. године отпочела је реализација online пројекта „Научна учионица: друштвени и рачунарски аспект науке“, који се реализује у сарадњи са Центром за промоцију науке кроз пројекат из Категорије 2, добијен на Јавном позиву ЦПН-а за 2021. годину.

Прва фаза пројекта реализована је у периоду од 6.11.2021-11.12.2021. године и у овој фази реализована су четири интерактивна online предавања са ученицима средњих школа из Србије. Међу полазницима се налази десет ученика из Крагујевца који су ученици Прве крагујевачке гимназије и Друге крагујевачке гимназије (трећег и четвртог разреда).

Кроз ова предавања, ученици су се упознали и увидели како изгледа процес формирања научних теорија и парадигми. Историјским примерима је показано да је то углавном ирационалан процес, док увиди из социологије указују да је у питању и процес уроњен у друштвене околности. Предавања из Социјалне епистемологије сведоче о помаку интересовања филозофа са сазнајних могућности субјекта на поделу рада унутар колектива, што је довело до тога да се научни процес посматра из угла амбиције пружања нормативних смерница за побољшање функционисања научних тимова.

Друга фаза пројекта обухвата практичан део и реализована је у периоду од 18.12-25.12.2021. године. У овој фази ученици су подељени у групе и решавају задатке (рачунарска симулација).

Овај пројекат реализују: др Нена Васојевић, научни сарадник, Вања Суботић, истраживач сарадник, Петар Нуркић, истраживач сарадник, Гордана Јауковић, докторанд, Вук Самчевић, истраживач сарадник, као и ученици средњих школа из Србије међу којима су и ученици Прве крагујевачке гимназије и Друге крагујевачке гимназије.

Радионица „Шуме и клима“ у Нишу

Нова активност НК Ниш у пројекту „Будућност данас! ” је радионица за ученике која носи назив „Шуме и клима“  и реализује се у понедељак 31.01.2022. г. у просторијама клуба.  Пројектне реализације омогућене су уз финансијску подршу Центра за промоцију науке.

Шуме су комплексни екосистеми бројних циклуса и процеса који укључују доста независних елемената, као што су биљне и животињске врсте, земљиште, вода итд. Када добро функционише, овај систем подржава биодиверзитет, помаже у складиштењу и филтрирању воде, побољшава квалитет ваздуха, складишти угљеник и обавља друге значајне функције екосистема. Људи у многоме зависе од здраве животне средине и шума, како од њених екосистемских услуга, тако и од производа које добијамо из шуме.

На овим радионицама, ученици средњих школа имаће прилику да науче о значају шуме за нашу планету и ефекту климатских промена на шумске екосистеме. Ученици ће учествовати у интерактивном сегменту радионице где ће на мапама разматрати која би локација дала највише позитивног ефекта градским срединама уколико се на њој засаде стабла, на основу чега ће увидети значај планирања у животној средини, после којег ће се дискутовати о тренутним и будућим последицама климатских промена.Радионице реализује Никола Младеновић, мастер инжењер заштите животне средине. 

Предавање ”Заштићена подручја јужне Србије” у Нишу

Прво предавање у пројекту Еколошко образовање и васпитање, под називом „Заштићена подручја јужне Србије“, одржано је у понедељак 13.12.2021.г. Предавање је реализовано у онлајн формату. Реализовао га је мр Данко Јовић, биолог-херпетолог, запослен у Заводу за заштиту природе Србије на месту руководиоца канцеларије у Нишу.Пројекат се реализује кроз Годишњи програм рада у сарадњи са Центром за промоцију науке Београд. 

Околина Ниша представља један од центара биолошке и геолошке разноврсности Србије. У непосредној близини града се налазе Парк природе Сићевачка клисура; Специјални резерват природе Јелашничка клисура; Специјални резерват природе Сува планина; Споменик природе Церјанска пећина. У ближој околини града налазе се планина Ртањ, Сокобањска Лептерија, Стара планина. На предавању смо сазнали да у Србији тренутно има 471 заштићено природно добро. На пример заштићени су   Национални паркови (5 ), Паркови природе(18), Резервати природе(70) и тако даље.Тренутно је заштићено близу 8 процента територије Србије. Концепт заштите природе у Србији је тростепен, што значи  да се сва већа заштићена природна добра  састоје из неких режима заштите. 

Предавању је присуствовало 60 заинтересованих љубитеља природе. Многи од њих изразили су потребу да у школским активностима „ на терену“ , са ученицима у помоћ позову стручњаке из Завода за заштиту природе и заједнички организују обилазак неког од заштићених подручја које се налази у близини Града Ниша.


„Дан Николе Тесле“ у Горњем Милановцу

Научни клуб ПУ „Сунце“ из Горњег Милановца реализовао је четврту од осам радионица у оквиру пројекта „Породице, дечаци и девојчице који су променили свет“,  који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Први део радионице „Дан Николе Тесле“ реализован је у Научном клубу Горњи Милановац, где смо деци испричали најзанимљивије детаље живота нашег научника. Користећи разне часописе, као и издање Центра за промоцију науке о Тесли које прате слике приближили смо деци његове најзанимљивије изуме. Циљ радионице јесте био упознавање деце са детињствм, радом и постигнућима овог ванвременског изумитеља. 

У другом делу радионице деца су путем yt платформе погледала два видео записа примерена њиховом узрасту. Те записе пратио је велики број сачуваних фотографија и мањи број чињеница разумљивих и интересантним деци њиховог узраста…

Завршни део радионице обележила је једносатна посета ОШ „Краљ Александар 1“. Тамо нас је угостила директорка школе, наставник физике и две ученице које имају посебно интересовање за рад и дело нашег научника.

Наставник и ученице наше малишане повели су на путовање кроз 3Д приказ Теслине радонице/лабораторије. У њој су малишани имали прилике да се ближе упознају са Теслинима навикама, интересовањима и изумима. Малишани су били одушевљени овом активношћу која је реализована у кабинету биологије и физике који је сам по себи био мотивишуће место за нова сазнања. Деца су активно учествовала и износила чињенице које су претходно сазнали. 

Након путовоња кроз Теслину радоницу наставник је са ученицима извео неколико сјајних експеримената који су потврђивали Теслина открића. Деца су показала интересовање да и сама изводе са наставником и ученицама ове огледе. 

По повратку у вртић бојили смо Теслине портрете и направили смо мини изложбу. Део обојених слика послали смо школи у знак захвалности и успомени на овај диван дан. 

Еколошко образовање и васпитање у Нишу

Радионица за наставнике и ученике „Знањем против страха“ одржана је 22. децембра 2021. године у просторијама Научног клуба у Нишу. Овом радионицом настављене су активности у пројекту „Еколошко образовање и васпитање“, који се реализује кроз пројекте годишњег програма подржаних од стране Центра за промоцију науке Београд.

Тема радионице је била „Богатство и значај инсеката у Србији“. Програм је садржао тематску радионицу, квиз на принципу решавања лавиринта и могућност да учесници изблиза погледају препарирано стршљеново гнездо и стршљене, као и друге представнике света инсеката, а посебно итересовање су изазвале врсте које живе у пећинама и које се могу видети само кроз лупу.

На радионицама је учествовало 25 ученика петог и шестог разреда основних школа „Вожд Карађорђе“; „Цар Константин“ и „Свети Сава“ из Ниша.Радионице су реализовале Александра Затезало, ентомолог и Наташа Панић, андрагог из Завода за заштиту природе Србије. Други део радионице на тему „Гмизавци у Србији“ заказан је за почетак другог полугодишта, када ће бити представљене карактеристике, начин живота, место у природи и како су отровне и неотровне врсте змија корисне за подручје које настањују.